Efical (Sanofi Winthrop)

Лекарствени форми:

Действие:

След разтваряне на препарата калцият се абсорбира добре – до 30 – 40 % от внесената доза под формата на калциев цитрат и пидолат. Той се елиминира със слюнката, жлъчката и панкреатичните, чревните и потните секреции. Нивото на калция в урината зависи от гломерулната филтрация и тубуларната реабсорбция на калция.

Показания:

- За допълващо лечение на остеопороза – сенилна, постменопаузална, след лечение с кортикостероиди и след продължителна имобилизация.

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

При деца с калциев недоимък по време на растежа се дозира по 0,5 – 1,0 g/24 h в зависимост от възрастта.

При продължително лечение е необходимо да се контролира калциурията и ако тя надмине 7,5 mmol/24 h (300 mg/24 h) при възрастни и 0,12 – 0,15 mmol/kg/24 h (5 – 6 mg/kg/24 h) при деца, лечението трябва да се редуцира или да се прекрати.

Съдържанието на една сашета се изпива непосредствено след пълното разтваряне в чаша с вода. Сашетите от 1,0 g са предназначени само за възрастни. За лечение на калциев дефицит и за допълващо лечение на остеопорозата се дозира при възрастни по 1,0 g/24 h.
Хиперкалциемия, хиперкалциурия, при продължителна имобилизация, придружаваща се с хиперкалциурия и/или хиперкалциемия. В този случай лечението трябва да се започва при раздвижването на болния. Фенилкетонурия поради наличие на аспартам в ексципиенса на препарата.
Пероралното приемане на калциеви препарати, особено комбинирани с Vit. D, едновременно с дигиталисови препарати повишава риска от дигиталисова интоксикация и възникване на ритъмни нарушения. При едновременно приемане с бифосфонати, флуорни препарати и тетрациклини намалява абсорбцията им в храносмилателния тракт. При комбинация с тиазидни диуретици съществува риск от хиперкалциемия поради намаление на уринарната екскреция на калция.
Констипация, флатуленция, уригване, гадене. При продължително лечение с големи дози може да се развие хиперкалциемия. Риск от хипофосфатемия.
- За профилактика и лечение на калциевия недоимък по време на растежа, бременност и кърмене.
Високото съдържание на елементарен Са прави препарата много подходящ за корекция на калциевия дефицит у деца и възрастни. Пидолатният йон е прекурсор на пролина и на хидроксипролина, които са главните аминокиселини на костната структура. Проучванията чрез белязан калций, показват че, внесен под формата на пидолат, калцият се фиксира главно в костите. При лечение с Efical се наблюдава повишение на калциемията, повишение нивото на калцитонина и намаление нивото на паратхормона.
Sachets x 500 mg = Calcium pidolat 1,0 g + Calcii carbonas 912,5 mg; Sachets x 1,0 g = Calcium pidolat 2,0 g + Calcii carbonas 1,825 g.
 

Реклама