Elawox (Germed )

Лекарствени форми: Pudra in sacculus x 50,0 g.

Действие: В 100 g от препарата се съдържат 35,0 g Garbamidperoxyd. Съдържанието на активен водороден прекис в препарата е 10 %. Има окисляващо действие, като освободения кислород в атомно състояние обезврежда анаеробните и други бактерии, а също така и някои токсини. Притежава и фунгистатично действие, включително и върху резистентни на нистатин отродия на Candida albicans. Стимулира гранулирането на раните, обогатявайки тъканите с кислород. Има известно цитостатично и сенсибилизиращо спрямо лъчетерапията действие, поради което приложението му позволява да се намали дозировката на радиотерапията. Няма алергизиращо действие и не уврежда раневия ръб.

Показания: Прилага се за антисептична обработка на рани, едновременно с други хирургични и серологични мероприятия, особено при опастност от анаеробни инфекции – тетанус, газедемни инфекции, при рани причинени от одраскване или ухапване от животни. За обработка и дезодориране на хронични язви на кожата, за ускорено демаркиране на некрози. За лечение на разязвени кожни тумори, комбинирано с лъчетерапия. За лечение на дълбоки дерматомикози и за симптоматично лечение на локална хипоксия.

Особености на приложение и дозировка: Рани с диаметър по-голям от 5 – 6 сантиметра се поръсват с тънък слой от праха. През първите 1 – 2 часа след апликацията на препарата, не се поставя превръзка на раните. Раните не се третират по-често от веднъж дневно. Не трябва да попада в очите. Не се аплицира в телесните кухини и под ноктите. Не се поставят компреси върху оперирана рана.

Взаимодействие с други лекарства: Несъвместим е с йод, спирт и други анестетици.

Странични ефекти: Може да причини обезцветяване на косата и на цветното бельо.

Противопоказания: При лица с унаследена липса на каталаза.

 

Реклама