Elenol (Aquetant – France)

Лекарствени форми: Crиme tuba x 90,0 g = Lindane 0,9 g + Amylene hydrochloride 0,54 g.

Действие: Комбиниран препарат, чиято основна действаща съставка – линдан, има скабецидно, педикулоцидно и лентицидно действие. Той има подчертана активност срещу Acarus scabiei и Pediculi capitis, pubis et vestimenti и техните гниди. Втората съставка на препарата – амилен, има локално антистатично действие.

Показания: За лечение на краста и педикулоза.

Особености на приложение и дозировка: За лечение на крастата у възрастни, след баня и подсушаване на тялото, най-добре вечер, се намазва с препарата цялата телесна повърхност, с изключение на лицето и окосмената част на главата, като се обръща особено внимание на китките на ръцете, свивките, ингвиналната област и половите органи. След 24 h пациента се изкъпва. Сърбежът може да продължи 10 – 15 дни, след едно краткотрайно начално успокояване и не налага повторна апликация на препарата. Необходимо е едновременно лечение на всички членове на семейството. Дрехите и бельото се подлагат на щателна дезинсекция.

При деца под 2-годишна възраст лечението се провежда по същия начин, но само с еднократна апликация, като продължителността на контакта трябва да бъде под 12 h и ръцете на детето трябва да се връзват, за да се предотврати възможността да се постави в устата.

При инфектирана или екзематизирана краста е необходимо да се проведе предварително съответно лечение преди приложението на еленола.

Странични ефекти: Усещане за парене и смъдене непосредствено след приложението на препарата. При многократно приложение е възможно екзематизиране. При деца под 2 години и при значително увреждане на кожата е възможно транскутанно резирбиране и поява на системни странични ефекти – хематологични, увреждане на черния дроб, конвулсии.

Противопоказания: Алергия към съставките на препарата. Да се внимава да не попада върху лигавицата и очите.

 

Реклама