Emetine hydrochloride (DCI)

Синоними: Emetinum hydrochloricum ( Sopharma ).

Лекарствени форми: Amp. x 10 mg/1 ml et x 20 mg/1 ml.

Действие: Еметинът е алкалоид, който лесно се резорбира от стената на тънките черва, прониква в кръвта и се екскретира през дебелите черва. Кумулира в черния дроб, бъбреците и слезката, по-слабо в червата и скелетната мускулатура. Не прониква през хемато-енцефалната бариера. Еметинът има антиамебиазно действие. Той премахва бързо симптомите на острата амебиаза, но не води до пълно излекуване, поради което при 50 % се установява заразоносителство.Той потиска въглехидратната и белтъчната обмяна в клетката на амебите, проникнали в стената на дебелите черва, но не влияе на амебите, които се намират в лумена на червата.

Показания: Прилага се за лечение на амебната дизентерия и на амебните абсцеси в черния дроб, но през последните години се употребява по-рядко.

Обичайна дозировка: 2 x 10 – 30 mg/24 h i.m., i.v.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се мускулно по 60 mg дневно, разпределена в 2 приема, но не повече от 1 mg/kg телесна маса в продължение на 7 – 10 дни при амебна дизентерия. Дневната доза за деца от 1 до 2 години е 10 mg, от 2 до 5 години – 20 mg, от 5 до 9 години – 30 mg и от 9 до 15 години – 40 mg. Тези дози не бива да се превишават! При амебен абсцес на черния дроб може да се приложи и венозно, разреден с физиологичен разтвор или дестилирана вода. Курсът на лечение може да се повтори не по-рано от 4 – 6 – 8 седмици.

Странични ефекти: При предозиране – слабост, повдигане, повръщане, диария, брадикардия, болки в мускулите на крайниците, сърдечна слабост, полиневрити, тремор, евентуално парализа на дишането.

Противопоказания: Деца до една годишна възраст, бременни, органични заболявания на бъбреците и сърцето.

 

Реклама