Endolipide (Lab. Bruneau – France), Intralipide (Pharmacia), Ivelip (Synthelabo), Lipovenos (Fresenius), Lipiden (Haussmann), Lipofundin S (Braun-Melsungen)

Лекарствени форми: Emulsio fl. 10 % x 100 ml et x 500 ml; Emulsio fl. 20 % x 100 ml, x 250 ml et x 500 ml.

Действие: Препарати за парентерално хранене, които представляват изотонична 10 % и 20 % маслена емулсия, съдържаща в един флакон от 100 ml 10,0 g и 20,0g съответно масло от соя, по 1,2 g пречистен яйчен лецитин и по 2,5 g глицерол и в двата вида емулсия. Препаратите позволяват в малък обем да се направи значителен енергиен внос, да се предотврати развитието на синдрома на дефицит на есенциални мастни киселини и на смущения в чернодробните функции, да се избегне възникването на нарушения в газовата обмяна на белите дробове, намалявайки респираторния коефициент. Емулсията от 10 % има 460,5 kj (110 kcal)/100 ml; pH 7,5. Емулсията от 20 % има 840 kj (200 kcal)/100 ml; pH 7,5. Осмоларитет – 360 mOsm/l. В терапевтични дози препаратите могат да се прилагат дълго време – в продължение на седмици, без да отключат “ overloading syndrome”. Кинетиката на елиминация на препаратите от кръвта е подобна на нативните хиломикрони.

Показания: За енергиен внос по време на парентерално хранене, за внос на есенциални мастни киселини.

Особености на приложение и дозировка: Прилагат се в бавна и прогресивно нарастваща венозна инфузия, като в първите 10 min се вливат по 10 gtt/min, в следващите 20 min – по 20 gtt/min, след което скоростта на инфузията се увеличава на 40 капки. Един флакон от 500 ml трябва да изтече за 5 – 8 h. Общото количество липиди, което трябва да се внесе за 24 h е от порядъка на 2,0 – 3,0 g/kg тегло. Не се допуска смесването на други медикаменти в банката с емулсията-. Всеки отворен флакон трябва да се използва незабавно.

Странични ефекти: Страничните прояви не са чести и се наблюдават главно при внасянето на 20 % емулсия. Непосредствено в началото на инфузията, при по-малко от 1 % от лекуваните се наблюдават: алергични реакции, диспнея, цианоза, хиперкоагулация, гадене, повръщане, главоболие, изпотяване, болки в гърдите. Рядко може да се развие тромбоцитопения. Късни прояви: хепатомегалия, холостатичен иктер, спленомегалия, тромбоцитопения, левкопения.

Противопоказания: Хиперлипидемия, алергия към яйца, нефрозен синдром, остър панкреатит с хиперлипидемия, тежка чернодробна недостатъчност със смущения в коагулацията.

 

Реклама