Endotelon (Sanofi-Winthrop)

Лекарствени форми:

Действие:

- повишава съпротивлението на периферните и конюнктивалните капиляри при повишена съдова чупливост;

- намалява капилярния пермеабилитет.

Показания:

- За лечение на лимфедема на горните крайници след хирургично лечение и лъчетерапия на рака на гърдата в допълнение на другите методи.

- За лечение на нарушенията в микроциркулацията на ретината и хориодеята, евентуално в комбинация с етиотропни средства.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

При венолимфатична недостатъчност се провеждат всеки месец интермитентно 20-дневни курсове с по 2 таблетки от по 150 mg или с по 6 таблетки от 50 mg, разпределени на два приема. Таблетките се приемат на гладно. При лимфедем се приемат по 2 таблетки по 150 mg на два приема, продължително време без прекъсване. В офталмологичната практика се прилагат по 2 – 3 таблетки от 50 mg дневно.
Бременност, макар че не е установен тератогенен ефект, лактация.
Гадене, гастралгия, главоболие, кожни прояви – изключително рядко.
- За лечение на функционалните нарушения, свързани с вено-лимфатична недостатъчност.
Endotelon е екстракт от семки на грозде, пречистен и стандартизиран в процианидолови олигомери. Той има вазопротективно и венотонично действие. Увелечава съдовата резистентност и намалява съдовия пермеабилитет. Проведени in vitro проучвания показват, че проницианидоловите олигомери предпазват протеините на фиброзните структури, главно колагена и еластина от ензимно разграждане и упражняват протективен ефект срещу термична денатурация на колагена. Действието на ендотелона върху съдовите стени, установено експериментално върху опитни животни и при хора се изразява в два ефекта:
Tabl. x 50 mg et x 150 mg.
 

Реклама