Enoxacine (DCI)

Синоними: Gyramid (Unipharm), Gyramid (Parke-Davis), Gyramid (Godecke).

Лекарствени форми: Film-tabl. x 200 mg et x 400 mg.

Действие: Синтетичен химиотерапевтик от групата на флуорираните 4-квинолони, чието антибактериално действие е свързано с инхибиция на ензима ДНК – гираза, в резултат на което се блокира биосинтезата на ДНК в бактериалната клетка. Има широк антибактериален спектър, който обхваща ентеробактерии, стафилококи, Haemophilis, Nesseria, Acinetobacterq Pseudomonas aeruginosa, микоплазми, легионели.

След орално приемане на еднократна доза от 400 mg Enoxacine се достига максималната терапевтична концентрация в серума на втория час. Прониква добре в тънките и особено в гръбначномозъчния ликвор, което го прави особено подходящ за лечение на системните инфекции.

Показания: Прилага се за лечение на пиелонефрити, уретрити, простатити, гонорея, инфекции на дихателните пътища, УГН инфекции, инфекции на кожата и на меките тъкани, септицемии.

Обичайна дозировка: 2 пъти по 200 – 400 mg / 24 h.

Особености на приложение и дозировка: Обикновено се прилага п 400 mg 2 пъти дневно в продължение на 7 – 14 дни. При по-леки инфекции на пикочните пътища може да се дозира 2 пъти дневно по 200 mg. При гонорея и мек шанкър се назначава еднократно по 400 mg.

Странични ефекти: Диспептични оплаквания, алергични кожни реакции, фотофобия, развитие на псевдомембранозен колит, понижение на артериалното налягане, потискане на хемопоезата.

Противопоказания: Свръхчувствителност към квинолонови препарати, бременни, деца и подрастващи, старческа възраст, еклампсия, нарушения в кръвосъсирването, костномозъчна хипоплазия. 

 

Реклама