Epimestrol (DCI)

Синоними: Stimovul (Organon).

Лекарствени форми: Tabl. x 5 mg.

Действие: Епиместролът е синтетичен стероиден продукт със слабо изразени естрогенни свойства. Действието му е близко до действието на нативните хормони. Стимулира овулацията, не предизвиква овариална хиперстимулация. Поради тези му качества не се налага постоянен клиничен гинекологичен и лабораторен контрол.

Показания

Особености на приложение и дозировка

Странични ефекти

Противопоказания

: Органични заболявания на гениталиите, бременност. 
: Топли вълни, безсъние, гадене, повръщане, главоболие, които обикновено са транзиторни и не налагат прекъсване на лечението.
: Преди започването на лечението е необходимо да се изключат органични заболявания на гениталиите и бременност. Прилага се по 5 mg per os в продължение на 10 последователни дни, като се започва от 5-ия ден на менструацията. В случай на аменорея се препоръчва предизвикване на изкуствена метрорагия преди започване на лечението. Ако с тази доза не се постигне овулация, дозата може да се повиши на 10 mg дневно. Лечението се прекратява, ако в 3 последователни цикъла не се получи ефект. При настъпване на продължителна аменорея по време на лечението трябва да се направи тест за бременност и ако тя се потвърди, лечението се прекратява.
: Инфертилитет у жената, вторична аменорея и олигоаменорея, дължащи се на липса на овулация. Аменорея след употреба на контрацептивни препарати. Прилага се само при пациентки, при които съдържанието на гонадотропини в урината е в границите на нормалните колебания.
 

Реклама