Estracomb TTS (Novartis)

Лекарствени форми: Трансдермален пластир с площ 10 cm2 и с 20 cm2.

Действие: Estracomb TTS представлява комбинация от две трансдермални терапевтични системи (TTS): Estraderm TTS, която съдържа естрогена Estradiol, и Estragest, съдържащ гестагена Norethysteron. Предлага се в два вида пластири – с площ 10 cm2 съдържащ 4 mg естрадиол (при трансдермално приложение за едно денонощие се отделят 50 µg от него) и съдържат 15 mg норетистерон. Системите с площ 20 cm2 съдържат съответно 10 mg естрадиол и 30 mg норетистерон. Освобождаването на активните съставки на препарата е констатирано, независимо от пермеабилитета на кожата на пациентката.

Показания: Прилага се при жени в климакс с интактна матка с промени в настроението, топли вълни, нарушения в съня, лесна възбудимост; при климактерична остеопороза; урогенитална дистрофия.

Особености на приложение и дозировка: Лечението се провежда от ендокринолог по специални терапевтични схеми. Най-често се започва с трансдермални системи с площ 10 cm2 , като се поставя по един пластир два пъти седмично, обикновено на кожата на корема или в лумбалните области, където кожата е чиста, невъзпалена и не е третирана с мазни продукти. пластирът не трябва да се поставя на едно и също място и да се излага на слънце. Дозировката се адаптира индивидуално в зависимост от ефекта и поносимостта. След постигането на ефект се провежда поддържащо лечение с най-малката ефикасна доза.

Взаимодействие с други лекарства: Едновременното приложение с ензимни индуктори като фенитоин, карбамазепин, фенобарбитал, фенилбутазон, рифампицин и други може да дискредитира терапевтичния ефект на естракомба.

Странични ефекти: Обикновено лечението с малки дози естракомб се понася добре. При предозиране може да се наблюдава гадене, главоболие, напрежение в млечните жлези, което налага адаптиране на дозировката.

Противопоказания: Карцином на млечната жлеза и ендометрия, ендометриоза, неизяснени вагинални кръвотечения, активен тромбофлебит, тежки чернодробни увреждания, бременност, лактация.

 

Реклама