Estradiole dipropionate (DCI)

Синоними: Oestradiol-P (Sopharma).

Лекарствени форми:

Действие:

Парентералното приложение на естрадиола позволява да се избегне свръхнатрупването му в черния дроб, което става при орално приложение, и по този начин да се предотврати увеличената синтеза на ангиотензиноген, VLDL и фактори на коагулацията, които могат да благоприятстват развитието на кардиоваскуларни, тромбоемболични и метаболитни нарушения.

В плазмата се свързва със специфични протеини до 50%. Връзката му с тях е слаба и позволява лесно дисоцииране. Метаболизира се главно в черния дроб. Излъчва се предимно под формата на метаболити и в много малко количество непроменен с урината до 90% и останалото количество с фекалиите.

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Дозировката е индивидуална в зависимост от заболяването. При аменорея, хипоменорея и олигоменорея се правят 5 инжекции по 1 – 5 mg мускулно през 3 дни, после 6 инжекции по 5 mg всеки ден. След почивка от 7 – 10 дни курсът на лечение може да се повтори. При хипоплазия на матката, дисменорея и стерилитет се правят 5 инжекции по 1 – 5 mg през 3 дни в първата половина на цикъла. При климактерични смущения се правят 5 инжекции по 5 mg през 5 – 6 дни месечно с постепенно намаляване на дозата след получаване на благоприятен ефект. Таблетките (лингветите) се задържат в устната кухина до пълна резорбция обикновено преди хранене. 
Карцином на гръдната жлеза, карцином на матката, бременност, ендометриози, тежки чернодробни и бъбречни заболявания.
Метрорагии вследствие на жлезистокистозна хиперплазия, хипертрофия на млечните жлези, потискане функцията на предния дял на хипофизата, смущения в обмяната на веществата и кръвообращението.
Инфантилизъм на гениталиите от овариален произход, хипоплазия на гениталиите, яйчниците и гръдните жлези, първична и вторична аменорея, олигоменорея и дисменорея, спонтанна и изкуствено предизвикана менопауза, остеопатии и артропатии в менопауза, ulcus cruris и други.
Синтетичен фоликуларен хормон, който притежава качествата на естествения хормон естрадиол, но те са по-подчертани и действието му е по-забавено и продължително. Най-активен е при подкожно инжектиране. Основното му действие е върху половите органи – фалопиеви тръби, матка, ендометриум, цервикален канал. Той стимулира развитието на хипопластичните тениталии особено на матката и премахва всички вторични смущения, дължащи се на хипогенитализъм. Повлиява благоприятно пролиферацията на ендометриума на матката, има трофичен ефект и върху лигавицата на тръбите, вагината и вулвата. Повишава остеобластната активност, има анаболен ефект, както и хиперемизиращо и стимулиращо растежа на тъканите действие. Играе значителна роля за протичане на процесите в кората на главния мозък и върху съдовия тонус.
Amp. x 5 ml/1 ml et x 10 mg/1 ml.
 

Реклама