Eutuxal (Lab. Synlab - France)

Лекарствени форми:

Действие: Eutuxal представлява комбиниран препарат, който съчетава противокашличното, втечняващото и отхрачващото действие на двете съставки. Клороквалонът притежава противокашлична активност. Той няма нито антиконвулсивно, нито антиеметично, нито спазмолитично и парасимпатиколитично действие. Не повлиява дихателния и сърдечния ритъм. Гуайфенезинът повишава значително обема на експекторацията и като разводнява жилавите бронхиални секрети, улеснява отхрачването им. Абсорбира се в червата и достига максимална серумна концентрация след 6 - 7 h. Излъчва се за около 48 h с фекалиите.

Показания: Прилага се за симптоматично лечение на мъчителна, непродуктивна кашлица с различна етиология:

  • остри и хронични изострени трахеобронхити, ларингити, ринофарингити, пневмонии, коклюш, грип и други;

  • спазмодична и рефлекторна кашлица;

  • кашлица от дразнене.

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бронхиална астма, дихателна недостатъчност, бременност и лактация, деца под 15 години, водачи на МПС и управляващи опасни машини и установки поради риск от заспиване.
Сомноленстност, рядко диспептични прояви.
Да не се комбинира с препарати, които пресушават бронхиалната секреция и с други противокашлични средства.
Прилага се по 2 капсули сутрин и вечер в продължение на 10 дни или повече, в зависимост от тежестта на заболяването. Ако кашлицата не се повлиява от обичайната дозировка, дозата не бива да се увеличава, а да се направи преоценка на състоянието на болния и при нужда да се проведе съответно етиологично лечение.
Caps. = Cloroqualone 15 mg + Guaifenesine 200 mg).
 

Реклама