Expectopharm forte /Expectorans IV/ (Unipharm)

Лекарствени форми: Granul. Pro sirupus fl. x 125 ml.

Състав:Ephedrini chydrochloridum - 0,2 g

Codeini phosphas - 0,04 g

Natrii citras - 2,0 g

Natrii benzoas - 2,0 g

Extr. Althaeae fluidum - 0,8 g

Acidum tartaricum - 0,45 g

Saccharinum solubile - 0,04 g

Saccharum - 35,0 g

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Деца до 7 години.
Поради съдържанието на кодеин може да доведе до обстипация, а при по-продължително приложение до привикване и лекарствена зависимост!
Сиропът се приготвя като във флакона с гранулите се налива вода до означената с черно хоризонтална линия на етикета, след което се разклаща до пълното разтваряне на гранулата. Приема се вътрешно по половин до 1 чаена лъжичка 3 - 4 пъти дневно в продължение на неповече от 10 - 15 дни. Разтворът веднъж приготвен е годен за употреба 7 дни.
Хроничен бронхит, трахеобронхит, бронхиектазии и други заболявания, съпроводени със суха, непродуктивна кашлица и жилави храчки.
Комбиниран препарат с антитусивно и отхрачващо действие. Кодеиновият фосфат потиска избирателно центъра на кашлицата в продълговатия мозък и има изразен антитусивен и по-слаб аналгетичен и седативен ефект. Натриевият цитрат и натриевият бензоат намаляват вискозитета на трахео-бронхиалните секреции и улесняват отхрачването им. Екстрактът от ружа има омекчаващо действие върху бронхиалната лигавица, засилва ефекта на натриевия цитрат и на натриевия бензоат и спомага за отхрачването. Ефедринът разширява бронхите, намалява отока на бронхиалната лигавица и преминава спастичната компонента.
 

Реклама