Extractum Filicis maris aethereum fluidum (Medexport)

Лекарствени форми: Caps. x 500 mg.

Действие: Действащият принцип на екстракта от мъжка папрат са филиксовата киселина и филмаронът, който е производно на филицилиновата киселина. Механизмът на антицестодното му действие се обуславя от парализиращия му ефект върху нервно-мускулната система на тениите, които престават да се движат и след даване на салинно очистително се изхвърлят навън. Активен е главно по отношение на Taenia solium, Taenia saginata, Hymenolepis nana, Dyphillobotrium latum, Fasciola hepatica.

Показания: Прилага се при почти всички тениази, ботриоцефалоза, ентеробиоза, метилова инвазия на черния дроб.

Обичайна дозировка: 4,0 – 6,0 g/24 h.

Особености на приложение и дозировка: Препаратът се приема сутрин на гладно след двудневна млечна диета еднократно в дневна доза 4,0 – 6,0 g, като капсулите се поглъщат перорално в продължение на 30 min. След един час се приема английска сол или друго салинно очистително. Добре е болният да се изхожда в гърне с топла вода. Ако не настъпи основното изхождане, се прави клизма с топла вода. Лечението се повтаря най-малко след 8 седмици.

Взаимодействие с други лекарства: Да не се дава като очистително рициново масло!

Странични ефекти: Гадене, повръщане, понякога кървава диария, главоболие, световъртеж, рядко гърчове, потискане на дишането, атрофия на зрителния нерв, отслабване на сърдечната дейност, дегенеративни промени в черния дроб, при бременни може да причини аборт.

Противопоказания: Сърдечна недостатъчност, язвена болест, бъбречни и чернодробни заболявания, активна туберкулоза, фебрилни заболявания, анемия.

 

Реклама