Extractum Ginkgo biloba ( Egb 761 ) (DCI)

Синоними: Tanakan (Beaufour-Ipsen), Gingium (Hexal Pharma), Ginkodilat (Azupharma), Ginkobil-Ratiopharm (Ratiopharm), Ginkogink (Lab. Biogalenique), Tebonin (Schwabe), Ginko-Loges (Loges).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

- За лечение на синдрома на Рейно.

- За лечение на някои вертигинозни синдроми и при намаление на слуха от исхемичен съдов произход.

- При съдови увреждания на ретината от исхемичен произход.

- За симптоматично лечение на интелектуален дефицит у стари хора с намаление на паметта, вниманието и други.

Странични ефекти:

Особености на приложение и дозировка:

Перорално се дозира по 1 ml от екстракта, разреден в ½ чаша с вода, или по 1 таблетка 3 пъти дневно по време на ядене. Може да се комбинора с антихипертензивни средства. Парентерално се прилага най-често мускулно или венозно по 50 mg 1 – 2 пъти дневно. Може да се внесе и под формата на венозна инфузия по 100 – 200 mg/24 h.
Рядко се наблюдават диспептични прояви, кожни реакции, главоболие.
- За сиптоматично лечение на Claudicatio intermittens при хронични облитериопатии на долните крайници.
Тези препарати представляват стандартизиран екстракт от листата на Ginkgo biloba с подчертан ефект върху клетъчния метаболизъм, микроциркулаторната реология и вазомоториката на големите съдове. Той има вазорегулираща активност върху цялото съдово дърво: артерии, капиляри и вени. Тази активност е доза-зависима и варира според естеството, калибъра и тъканния произход на съда, както и базалния тонус и състоянието на съдовата стена. Стимулира секрецията на Endothelium Derived Relaxing Factor (EDRF). Танакан намалява спазъма на артериите и ги разширява, докато върху вените причинява вазоконстрикция и регулира венозния капацитет, намалява капилярния пермеабилитет и засилва капилярната резистентност. Има мощно антиедематозно действие на мозъчно и на периферно ниво. Реологичният ефект на тези препарати се изразява в потискане хиперагрегацията на тромбоцитите и еритроцитите. Те се намесват в метаболизма на простагландините и инхибират някои автокоиди (хистамин, брадикинин) и потискат фактора активиращ тромбоцитите (Platelet Activating Factor – PAF). Техният протективен ефект върху клетъчния метаболизъм и по-специално върху мозъчните неврони се изразява в подобряване нивата на АТФ и лактата и в по-добро утилизиране на глюкозата и кислорода. Те повлияват освобождаването, рекаптажа и катаболизма на невромедиаторите (норадреналин, допамин, ацетилхонин) или техния капацитет за свързване с мембранните рецептори. Някои от фармакологичните ефекти на екстракта Ginkgo biloba са свързани с мощно антагонистично действие спрямо продукцията на свободни радикали и липопероксидацията на клетъчните мембрани. Приет перорално се резорбира добре и има време на полуживот 4,5 h. Разпределя се в нервната тъкан, жлезите и очите. Елиминира се с урината.
Tabl. et drag. x 40 mg; Sol. fl. x 30 ml et x 50 ml с волуметричен дозатор (1 ml = 40 mg); Amp. x 40 mg/2 ml pro inj. i.m., s.c., i.v.; Inj. fl. (суха субстанция) x 50 mg et x 175 mg + amp. разтворител.
 

Реклама