Famotidine (DCI)

Синоними: Famultan (Troyapharm), Percidine (MSD-Chibret), Perdine (MSD-Chibret), Percis (MSD), Perdul (Frosst Pharma), Ganor (Tomae - Germ.), Quamatel (G. Richter), Gastrozidin (Eszacibasi), Ulceran (Medochemie), Panalda (HELP), Ulfamid (KRKA), Gastrodomina (Prodes), Amodine (JPN).

Лекарствени форми: Tabl. x 20 mg et x 40 mg; Amp. lyophalisat x 20 mg + 5 ml Aqua pro inj.

Действие: Фьмотидинът е нов антагонист на хистамин Н2-рецепторите с релативно голяма продължителност на действието. Притежава висока степен на афинитет към Н2-рецепторите и действието му настъпва бързо. Фамотидинът намалява продукцията на солна киселина и пепсин, както и обема на базалната и стимулираната секреция и в това отношение той е 50 - 100 пъти по-мощен от симетидина и около 7 пъти в сравнение с ранитидина. Той успокоява язвената болка още през първата седмица от започване на лечението и потиска киселата стомашна секреция само с единичен прием вечер преди лягане за сън. Действието му започва около 1h след орално приемане и достига своя максимум към 3-ия час. Приет орално в доза 20 - 40 mg, фамотидинът потиска нощната базална кисела секреция почти при всички лица в продължение на 10 h. Подобни дози, приети сутрин, намаляват стимулираната от храната кисела стомашна секреция при всички индивиди, като 3 - 5 h след приемането я намаляват 76 - 84%, а 10h след приемането - 25 - 30%. След вечерна доза от 20 - 40 mg фоматидин базалното рН на стомашното съдържимо през нощта е средно 5,0, респективно 6,4. Фоматидинът се абсорбира бързо след орално приемане и достига максимална плазмена концентрация след 1 - 3 h. Метаболизира се в черния дроб до сулфоксид, който е неактивен. Над 80% от внесената доза се елиминира с урината за 24 h, непроменен или като метаболити.

Показания: Активна дуоденална язва, бенигнена стомашна язва, състояния на хиперсекреция, такива като синдрома на Zollinger - Ellison, за профилактиката на рецидивите на дуоденалната язва.

Особености на приложение и дозировка: За лечение на активна дуоденална язва се прилага по 1 таблетка от 40 mg вечер преди лягане за сън. Продължителността на лечението е 4 - 8 седмици в зависимост от резултата от едноскопското изследване. Ако язвата не е цикатризирала след 4-та седмица, лечението продължава още 4 седмици. За профилактика на рецидивите на дуоденалната язва лечението продължава с по 1 таблетка от 20 mg вечер. За лечение на доброкачествена стомашна язва се прилага по 1 таблетка от 40 mg вечер в продължение на 4 - 8 седмици, като срокът на лечението може да се съкрати, ако едноскопското изследване покаже цикатриране на язвата. При синдрома на Zollinger - Ellison лечението се започва обикновено с по 20 mg на всеки 6 h и в зависимост от секреторното състояние дозировката се адаптира, като може да достигне до 800 mg/24 h в продължение на година, без значими странични прояви.

Особености на употреба: Таблетките се приемат с малко течност. Венозно се прилага, когато оралната употреба не е възможна, и то само при възрастни. Флаконът от 20 mg фамотидин се разтваря в приложената ампула от 5 ml вода за инфекционни разтвори и се инжектира венозно най-малко 2 min или се разрежда със 100 ml физиологичен серум или с 5% разтвор на глюкоза и се внася във венозна перфузия за 30 min на всеки 12 h.

Странични ефекти: Обикновено се понася добре. Може да се наблюдават главоболие, световъртеж, запек или диария. По-рядко се срещат астения, сухота в устата, гадене и повръщане, подуване на корема, анорексия, умора, уртикария, повишение на трансаминазите, холестатичен иктер, анафилактични прояви.

Противопоказания: Свръхчувствителност към препарата, бременност, макар че експериментално не е установено тератогенно или фетотоксично действие. При ХБН и чернодробна недостатъчност да се прилага внимателно!

 

Реклама