Fenetylline (DCI)

Синоними: Fenaphyllin (Balkanpharma), Biocapton (Pharmaceutical Scientific and Production Enterprise), Captogon (Homburg), Captogon Promedica), Captogon (Asta Medica).

Лекарствени форми: Tabl. x 50 mg.

Действие: Фенетилинът е психостимулант от групата на амфетамините - съединение на амфетамина с теофилина. Действа стимулиращо върху ЦНС, засилва психическата и физическата работоспособност, премахва чувството за умора и астенията, а така също и сънливостта. Кардиоваскуларните му ефекти са по-слабо изразени отколкото тези на амфетамина. Има слаб диуретичен ефект. Фенетилинът се абсорбира бързо в храносмилателния тракт и се излъчва с урината.

Показания: При болни с астения и адинамия след тежки соматични заболявания, тежки нарушения в будността от типа на нарколепсия, при деца с хиперкинетичен синдром и нарушения в поведението, неврастения с астенна симптоматика.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни се прилага 1 - 2 пъти дневно по 1/2 до 1 таблетка сутрин и на обед в непродължителни курсове. На деца от 4 до 12 години се дава по 1/2 таблетка сутрин, а на деца над 12 години – по 1 таблетка дневно сутрин.

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бременност, деца под 4 години, хиперстенна невроза, епилепсия, хипертиреоидизъм, психотични прояви, сърдечна недостатъчност. Не се препоръчва употребата на алкохол, кафе и чай по време на лечението.
Неврозност, възбуждение, безсъние, главоболие, тремор, тахикардия, гадене, повръщане. При продължително приложение – привикване и опасност от пристрастяване. Позитивира реакциите, прилагани за антидопингов контрол!
Комбинацията му с тролеандомицин и еритромицин е контраиндицирана, защото засилва риска от свръхдозиране! Едновременното му приложение със симетидин повишава плазмената концентрация на теофилина.
 

Реклама