Fenoverine (DCI)

Синоними: Spasmopriv (Delalande).

Лекарствени форми: Caps. x 100 mg.

Действие: Препаратът спазмоприв се състои от една оригинална молекула - феноверин, който притежава спазмолитично миотропно, неатропиново действие. Той е ефикасен по-специално при функционални колопатии, при които има болезнени прояви с нарушение на моториката и придвижването на чревното съдържимо. Феноверинът действа на нивото на гладката мускулатура на храносмилателния тракт - хранопровод, стомах, дуоденум, колон, на жлъчните пътища и на маточната мускулатура. Той е три пъти по-активен от папаверина върху висцералните спазми на храносмилателния тракт, на жлъчните пътища и на гениталния тракт. Той няма атропинов или антихолинергичен ефект, поради което не причинява такива странични действия, като мидриаза, микционни смущения и нарушения в чревния пасаж. Следователно той може да бъде приложен при болни и с глаукома, простатна хипертрофия. Няма централно действие.

Показания: Прилага се при:

  • заболявания на червата - функционални колопатии, остри колити, спастичен колит, мукозна колика;

  • дуоденална язва, повръщане, усложнения на стомашната хирургия;

  • заболявания на жлъжчия мехур и жлъчните пътища - холелитиаза, жлъчна колика, дискинезия на жлъчните пътища, усложнения след холецистектомия;

  • заболявания на хранопровода - хиатус-херния, пептични езофагити, спазъм на хранопровода;

  • дисменорея.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по една капсула три пъти дневно. При остри болкови кризи от спастичен характер може да се дадат и по две капсули три пъти дневно.

Странични ефекти: Има добра поносимост. Не потиска хемопоезата, не повишава азотните тела, нито кръвната захар, нито ензимната активност на трансаминазите и алкалната фосфатаза. Рядко причинява сухота в устата и запек.

Противопоказания: Няма доказателства за тератогенно действие, но не се препоръчва през първото тримесечие на бременността.

 

Реклама