Fenoxazoline (DCI)

Синоними: Аturgyl (Synthelabo).

Лекарствени форми: Aerosol nasal. 0,1 % fl. x 15 ml.

Действие: Феноксазолинът има алфа-адрномиметично действие и упражнява вазоконстриктивен ефект върху ринофарингеалната лигавица. В резултат на това конгестията на лигавицата и назалната хиперсекция намаляват, проходимостта на горните дихателни пътища се възстановява и дишането се облекчава.

Показания: За локална симптоматична терапия на конгестивни състояния на ринофаринкса по време на остри и вазомоторни ринити.

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти: Може да има локално усещане за сухота в носа. При предозиране, особени при кърмачета, малки деца и стари хора може да има системни ефекти – главоболие, безсъние, палпитации, а в тежки случаи хипотермия, изпотяване, загуба на съзнанието, депресия на дишането.

Противопоказания: Деца под 7 години, глаукома със затворен ъгъл. Да не се комбинира с МАО инхибитори поради риск от хипертензивни кризи!

Правят се по 1 пулверизация във всяка ноздра, като флаконът се държи във вертикално положение, 3 пъти дневно. Лечението не трябва да продължава повече от 4 – 5 дни, защото има риск от rebaund-феномен и от ятрогенен ринит.
 

Реклама