Ferossi sulfas (DCI)

Синоними: Ferro Gradumet (Abbott), Ferro Gradumet (Galenica), Ferrous Sulfate (Nutro), Hemofer prolungatum (Ciech Polfa).

Лекарствени форми: Depot-tabl. = Ferrum sulfuricum 525 mg = 105 mg активно йонизирано Fe++.

Действие: Перорални железни депо-препарати, представляващи ферохетално съединение с централно вграден железен атом. Желязото в таблетката е стабилизирано със специална синтетична спонгиозна материя, която набъбва в стомашния сок и се разпада в алкалната среда на дуоденума, където постепенно се освобождават железните йони. С това е свързан и намаленият им дразнещ ефект върху стомашната мукоза. Предимството на препаратите е в това, че желязото не се променя в условията на киселото рН на стомаха. Постъпилото по перорален път желязо се използва директно за нуждите на костномозъчната еритропоеза и само малка част от него се отлага като резервно желязо в депата.

Показания: Прилагат се при желязодефицитни анемии от различен произход: постхеморагични, гастрогенни, симптоматични хлоранемии, нефрогенни анемии и други.

Обичайна дозировка: По 1 таблетка дневно.

Особености на приложение и дозировка: Важно предимство на препаратите, съдържащи феросулфат с депо-ефект за провеждане на поддържаща терапия с желязо и желязопрофилактика е тяхната малка дневна дозировка. Дава се еднократно по 1 таблетка сутрин, 30 – 60 min преди закуска в продължение на 5 – 6 месеца. В тежки случаи лечението може да се започне в началото с две таблетки, дадени сутрин в продължение на 30 – 40 дни.

Взаимодействие с други лекарства: Не се дават комбинирано с антиацидни средства, съдържащи карбонати: Antiacid, Alumoxid и други, Caved S, Alcid V, Vacalin и съдържащи магнезий препарати: Almagel, Flatugel и други, защото потискат резорбцията на желязото. Да не се комбинира с тетрациклин! Железните препарати са несъвместими с танин храни.

Странични ефекти: Рядко се наблюдават странични явления. Може да причини слаби коликообразни болки в корема и запек.

Противопоказания: Хемохроматоза, хемолитични анемии, сидероахрестична анемия, пернициозна анемия преди ретикулоцитната криза. Относителни противопоказания: язвена болест в активен стадий, улцерозен колит, регионален ентерит.

 

Реклама