Ferrosi fumaras (DCI)

Синоними: Ferretab (Lannacher).

Лекарствени форми: Caps. = 308 mg Fe fumarat (100 mg Fe++) +Acidum ascorbinicum 22 mg.

Действие: Органично желязно съединение, което съдържа 308 mg двалентно желязо под формата на фумарат, стабилизирано с аскорбинова киселина. От една капсула се отделят 100 mg активно йонизирано желязо. Има добра ентерална резорбция – около 30 %. Резорбираното желязо се използва директно за нуждите на костномозъчната еритропоеза.

Показания: Прилага се при ЖДА от различен произход.

Обичайна дозировка: По 1 капсула дневно.

Особености на приложение и дозировка: Дозира се по една капсула дневно сутрин в продължение на 5 – 6 месеца. При тежки ЖДА лечението може да се започне отначало с по две капсули дневно до изчезване на анемията, след което се продължава още 1 – 3 месеца по една капсула дневно.

Взаимодействие с други лекарства: Несъвместим е с танинови препарати и не бива да се приема едновременно с храни, които съдържат танин: червено вино, чай, кафе и други, защото желязото образува с танина мастилоподобни съединения. Да не се комбинира с антиациди, съдържащи карбонати, и със съдържащи магнезий препарати, защото потискат резорбцията на желязото. Да се избягват храни, които съдържат фитин, защото намалява резорбцията на желязото.

Странични ефекти: Тъмно оцветяване на изпражненията, коликообразни болки в корема, запек.

Противопоказания: Хемохроматоза, хронична хемолиза, сидероахрестична анемия, тежка кахексия, остри и хронични катарални заболявания на стомаха и червата.

 

Реклама