Flavoxate (DCI)

Синоними: Urispas (Syntex).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Обичайна дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Деца под 12 години, обем на остатъчната урина над 100 ml, стомашна атония, мегаколон, глаукома, през първите 3 месеца и непосредствено преди термина на бременността, в периода на кърмене. 
Сухота в устата, смущения в акомодацията , понижение на потната секреция, тахикардия. При възрастни пациенти може да доведе до психическа обърканост. Рядко се наблюдават повишаване на температурата и еозинофилия, а по изключение общи алергични реакции.
При едновременно приложение с антиацидни средства понижава активността на съответния препарат. Комбинацията му с амантадин, хинидин, невролептици, трициклични антидепресанти вода до усилване на антихолинергичното действие.
При възрастни и деца над 12 години се прилага по 100 – 200 mg 3 – 4 пъти дневно след нахранване.
Прилага се в урологичната практика при подготовка на болни за цистоскопия. Освен това се прилага при enuresis nocturna, enuresis diurnal, полакиурия при цистити, хиперрефлексия на пикочния мехур и други.
Флавоксатът е антагонист на М-холинорецепторите на пикочния мехур с пряко миотропно спазмолитично действие върху детрузора. Притежава и аналгетично и местно анестетично действие.
Tabl.x 100 mg.
 

Реклама