Flunisolide (DCI)

Синоними: Bronilide (Cassenne), Inhacort (Boehringer Ingelheim).

Лекарствени форми: Aerosol – fl. = 120 единични дози x 250 mg.

Действие: Флунизолидът е кортикостероиден с мощно локално противовъзпалително действие. Неговата противовъзпалителна и антиалергична активност се проявява в дози 100 до 350 пъти по-ниски от тези на хидрокортизона. Приложен чрез букална инхалация, той упражнява локално противовъзпалително действие върху бронхиалната лигавица, без да има системен ефект. Потискащото му действие върху остра хипофиза – надбъбреци се проявява в дневна доза над 4 mg. Метаболизира се бързо и интензивно в организма и неговите метаболити, които имат слаба кортикоидна активност, се елиминират с урината и фекалиите.

Показания: Прилага се за лечение на бронхиална астма, която не може да се контролира със симптоматични терапевтични средства – теофилин, бета-2-стимуланти и други. При кортикозависима астма.

Особености на приложение и дозировка: Обикновено се прилагат по две инхалации от 250 mg два пъти дневно или 1 mg/24 h. Не се препоръчва да се прилагат повече от 8 инхалации дневно или 2 mg/24 h. При деца от 6 до 14 години се прилагат по две инхалации два пъти дневно, което отговаря на дневна доза 1 mg.

Особености на употреба: Преди употреба инхалаторът се разклаща, след което амбуто се поставя на около 3 cm или при затруднения се вкарва в устата и се натиска вентилът. Инхалацията трябва да се направи по време на дълбока инспирация, последвана от няколко секундна апнея.

Странични ефекти: При продължителна употреба във високи дози може да се развие хиперкортицизъм. Може да се наблюдават особено в началото на лечението кашлица, дисфония, дисфагия, глосит, гадене. Може да се развие оро-фарингеална кандидоза, за профилактика на която е необходимо след всяка инхалация да се прави гаргара на устната кухина с вода.

Противопоказания: Свръхчувствителност към препарата, бременност и лактация, активна белодробна туберкулоза, активна стомашно-дуоденална язва. Не се прилага по време на астматичен пристъп и астматичен статус!!! Не се прилага при болни с хиперсекреция на трахео-бронхиалните жлези – необходимо е предварително да се проведе антибактериално лечение и краткотраен курс със системно действащи кортикостероидни препарати!

 

Реклама