Fluoresceinum Natricum

Синоними: Fluorescein, Resorcinophtalein, Uranin, Fluorescein sodium, Fluorescein-Natrium (Sopharma)

Лекарствени форми:

Действие:

В една от кубиталните вени се въвежда водния разтвор на натриевата сол на флуоресцеина. В този разтвор тя се намира в дисоциирано състояние, като йоните са отрицателно заредени. По тази причина голямото количество на флуоресцина се фиксира към албумините, които са аморфни тела. Нензачително е фиксирането към глобулините, а фибриногенът остава свободен. Една малка част от молекулите на флуоресцеина се фиксират по повърхността на червените кръвни клетки без да дифундират във вътрешността им.

Препарата се елиминира чрез бъбреците, а по-малка част през черния дроб за 24 часа без химична промяна. Малка част е глюкосвързана, което води до оцветяване на урината.

Показания:

Странични ефекти:

Гадене, понякога и повръщане, което настъпва няколко секунди след инжектиране на багрилото. Бързопреходно. Препоръчва се болния да диша дълбоко.

Преходно главоболие и общо неразположение. Дават се обичайните аналгетици.

Болка при излизане на флуоресцеина извън вената – правят се компреси.

Остър глаукомен пристъп, предизвикан от максималната мидриаза.

Колапсни явления

Алергични реакции от типа на уртикариални обриви, сърбеж, бронхоспазъм и др. Обикновено настъпват след 10-15 мин.

Описани и фатални церебро-васкуларни и кардиоваскуларни инциденти.

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Обикновено се поставя една ампула от 5 ml.
Изследването практически е безвредно. Относителни са бременността в първите 3 месеца, алергията, бъбречна недостатъчност (намалява се количеството на препарата или се прави преди хемодиализа), тежка сърдечна или белодробна недостатъчност, изтощение, високо кръвно, напреднала възраст.
Оцветяване на кожата, лигавиците и урината. Преминава за около 24 часа.
За флуоресцеинова ангиография.
Натриевата сол на флуоресцеина се използва за флуоресцеинова ангиография, поради флуоресцентните му свойства. За възбуждане на флуоресценцията е необходимо осветяване със синя светлина, а възбудената светлина е жълто-зелена.
ампули.
 

Реклама