Fluorouracil (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Efludix приложен върху кожата причинява еритем, образуване на везикули, ерозии, улцерации, некроза и епителизиране.

Показания

- Унгвентът Efludix се прилага в дерматологичната практика за локална терапия на сенилни и соларни кератози, keratosis palmaris и базоцелуларен карцином.

Странични ефекти

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

Efludix се прилага локално при старчески и соларни кератози, като се нанася на тънък слой върху увредените кожни участъци 1 - 2 пъти дневно. При keratosis palmaris се прави оклузивна превръзка, която се сменя ежедневно. Лечението продължава до появата на ерозии. При базоцелуларен карцином се правят оклузивни превръзки и лечението продължава до улцеративния стадий, като терапевтичният ефект на препарата се подсилва чрез ексцизия на раната и отстраняването на засегнатата тъкан. Продължителността на лечението е около 3 - 4 седмици, а епителизирането на раната става 1 - 2 месеца след това.

При ниски температури съдържанието на ампулата може да преципитира, но при загряването й във водна баня до 60 0С се възстановява. Да се пази от светлина! 

: Обикновено се влива във венозна капкова инфузия по 10- 15 mg/kg телесна маса, разреден с 500ml 5 % разтвор на глюкоза, за 3 – 4 h ежедневно или през ден до обща курсова доза 3,0 – 5,0 g, като курсовете се повтарят през 45 дни.
: Терминални състояния, кахексия, тежко увреждане на чернодробните и бъбречните функции, костномозъчна хипоплазия.
: Препаратът е сравнително високо токсичен. Сравнително често се развиват: безапетитие, гадене, повръщане, улцерозен стоматит, диария, потискане на хемопоезата, което настъпва по време на лечението или 1 – 2 седмици след прекъсване на лечението. По-рядко може да се развият дерматит, алопеция, фотофобия и малкомозъчна атаксия.
:- Прилага се при рак на стомаха, колона, ректума, черния дроб, панкреаса, млечните жлези и яйчниците. По-малко се прилага при рак на пикочния мехур, простатата и corpus uteri.
: Флуорурацилът е противотуморно средство от групата на антиметаболитите на пиримидина. В раковите клетки той се превръща в нуклеотид, който е конкурентен инхибитор на ензима тимидинсинтетаза и по този начин се потиска синтезата на ДНК. Освен това той се включва в молекулата на информационната и транспортната РНК и води до необратими нарушения във функциите им. Недостигът на тези киселини оказва по-силно влияние на растежа и развитието на туморните клетки, отколкото на клетките на нормалната тъкан. След бързо венозно вливане се разпределя бързо във всички тъкани. Около 80% от внесеното количество се метаболизира в черния дроб. Метаболитите му се излъчват за няколко часа през бъбреците.
: Amp. x 250 mg/5 ml, x 500 mg/ 10 ml et x 1,0 g/20 ml; Efludix – ung. 5 % fl. x 20,0 g.
: Fluoro-uracile (Roche), Fluoroblastin (Farmitalia C. Erba), Phthoruracil (Medexport), Fluorouracil R.P.Losung (Aventis), 5-FU “Lederle” (Lederle), Efludix (Roche).
 

Реклама