Flurbiprofen (DCI)

Синоними: Ansaid (Upjohn).

Лекарствени форми:

Действие:

Приет перорално има добра резорбция и пикови плазмени концентрации се достигат за 1,5 h. Има време на полуживот от 5,7 h. Свързва се с плазмените протеини в 99 %. Флурбипрофенът се метаболизира в черния дроб и се екскретира с урината 20 % непроменен и 50 % под формата на метаболити.

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Обичайна дозировка:

100 mg/24 h в един прием.
Максимална дневна доза – 300 mg. Не се употребява при деца.
Свръхчувствителност към препарата, активна стомашна и дуоденална язва, бронхиална астма, чернодробна и бъбречна недостатъчност.
Потенцира действието на непреките антикоагуланти и на оралните антидиабетични препарати, намалява антихипертензивния ефект на бета-блокерите.
Гастро-интестинални прояви: диспепсия, кървене. Повишаване на серумните нива на чернодробните ензими, задръжка на течности, нарушаване на зрението, увеличаване на времето на кървене.
Прилага се за лечение на ревматоиден артрит, остеоартрити, анкилозиращ спондилит, извънставни ревматични заболявания: бурсити, тендовагинити, миозити и други.
Има противовъзпалително, противоревматично, аналгетично и антипиретично действие, дължащо се главно на инхибиране на биосинтезата на простагландините. Има антиагрегатен ефект.
Tabl. x 50 mg et x 100 mg.
 

Реклама