Formoterol (DCI)

Синоними: Foradil (Novartis).

Лекарствени форми: Caps. (pulvis) x 12 µg pro inhalatio buccalis.

Действие: Formoterol е нов бронходилататор за букална инхалация. Представлява бета-2-миметик с дълготрайно действие – до 12 h, което позволява двукратното му приложение в денонощието – сутрин и вечер. Адаптиран е специално за лица, при които има лоша синхронизация между ръка/бели дробове, необходима за правилната употреба на класическите аерозолни дозатори, без инхалационна камера. Началото на действието му е значително забавено, поради което той не е подходящ за лечение на астматични кризи. Предназначен е за възрастни и деца над 5 години.

Показания: - За продължително симптоматично лечение на бронхиална астма и други реверзибилни обструктивни бронхопневмопатии при пациенти, които се нуждаят от ежедневна употреба на бета-2-агонисти с бързо и краткотрайно действие и/ли имат нощни симптоми, в комбинация с инхалационни кортикостероиди.

  • За профилактика на астмата, индуцирана от физически усилия.

Особености на приложение и дозировка:

Профилактично при астма, индуцирана от физически усилия се инхалира по 1 – 2 капсули 15 до 30 min преди физическото натоварване.

Ако в хода на лечението настъпят прояви на пристъпен задух, пациентът трябва незабавно да пристъпи към инхалиране на бета-2-миметици с бързо настъпващо и краткотрайно действие. При наличие на бронхиална инфекция с обилна експекторация е необходимо да се проведе предварително съответно лечение с антибактериални и отхрачващи средства.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчувствителност към съставките на препарата, по време на бременност и кърмене. Предпазливо трябва да се прилага при ИБС, ритъмни нарушения, обструктивна кардиомиопатия, неконтролирана АХ и при хипертиреоидизъм. Рядко може да се наблюдава треперене на крайниците, което е доза зависимо и обикновено изчезва в хода на лечението. Други странични прояви са: главоболие, палпитации, тахикардия, кожни алергични реакции, мускулни крампи. При пациенти, чувствителни към инхалация на сух прах може да се наблюдава раздразване на гърлото с прегракналост на гласа.
За продължително симптоматично лечение на астма и други реверзибилни обструктивни бронхопневмопатии се прилага по 12 µg, максимално 24 µg 2 пъти дневно или по 1 до 2 капсули сутрин инхалирани сутрин и вечер.
 

Реклама