Framycetine (DCI)

Синоними: Soframycine(Aventis).

Лекарствени форми: Pommada 2,5 % tuba x 15,0 g; Aerosol nasalis sol. 1,25 % fl. x 15 ml.

Действие: Фрамицетинът е бактерициден антибиотик от групата на аминозидите изключително за локално приложение. Приложен локално в терапевтични концентрации, той има висока бактерицидна активност върху по-голямата част от Gram (+) и Gram (-) микроорганизми, които могат да се срещнат на нивото на кожата: златисти и бели стафилококи, Proteus, Providencia, Diphteroides, колибацили, колиформени бацили.

В концентрацията, съдържаща се в назалния аерозол фрамицетинът показва висока антибактериална активност спрямо по-голямата част от Gram (+) и Gram (-) причинители на инфекциите на горните дихателни пътища.

Резистентни на фрамицетин са стрептококите и Pseudomonas.

Показания: - Кожни стафилококови инфекции – фурункулоза, импетиго, сикозис, панарициуми, otitis externa, инфектирана педикулоза, суперинфекции при повърхностни изгаряния, наранявания и други.

    • При инфекции на ринофарингеалната мукоза и на синусите.

Особености на приложение и дозировка:

С аерозола се правят при възрастни 3 – 6 пулверизации във всяка ноздра, а при деца 2 – 4 пулверизации дневно.

Курсът на лечение не бива да надминава 10 дни.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Алергия към препарата, при инфекции на гърдата у кърмачки, otitis externa с перфорация на тъпанчето.
Алергични реакции.
Засегнатите места се измиват с физиологичен разтвор преди всяко намазване, след което се поставя тънък слой от помадата и се прави марлена превръзка. Апликациите се правят всеки ден или през ден в продължение на не повече от 1 седмица. Да се избягва приложението върху обширни повърхности поради риск от трансдермална резорбция.
 

Реклама