Fusafungine (DCI)

Синоними: Bioparox (Server).

Лекарствени фрми: Aerosol fl. x 20 ml (400 дози).

Флаконът е снабден с амбу за локална и за назална апликация.

Действие: Фузафунгинът е антибиотик с локално ействие, изолиран от спорите на Fusarium laterritium WR, щам 437. Неговата локална антибактериална активност обхваща стрептококи и ACG, пневмококи, стафилококи, якои щамове на Neisseria, Corynebacterium, Haemophilus influenzae, Branhamella catarrhalis, Pasteurella multocida, Mycoplasma pneumoniae, Leginella pneumophila и Candida albicans. Той действа строго локално и не създава бактериална резистентност. След 4 – 5 h при първата апликация на препарата растежът на щамовете е около 20 – 30 % от началното ниво и намалява прогресивно след всеки пореден сеанс.

Той представлява микронизиран аерозол, като срения диаметър на частиците е 0,78 µm, а над 98 % от тях са с диаметър по-малък от 5 µm, благодарение на което активният принцип прониква и в най-отдалечените и трудно достъпните пространства на дихателните пътища – максиларни синуси и бронхи. При 4 инспирациипрез устата и 4 инспирации във всяка ноздра на един аерозолен сеанс се получават следните локални концентрации на фузафунгин: на ниво на белодробната тъкан – 80 µg/ml, на трахео-бронхиално ниво – 40 µg/ml и на ниво на назалната лигавица – 60 µg/ml. При стандартни условия локалните концетрации на фузафунгина са винаги по-високи от неговата минимална инхибираща активност, обхващаща антибактериалния му спектър (MIC < 30 µg/ml).

Освен антибактериален, фузафунгинът има и противовъзпалителен ефект. В резултат на неговото противовъзпалително действие бързо намалява болката, зачервяването и отока, без негативните ефекти на кортикостероидните, вазоконстриктивните и антихистаминовите препарати. Фузафунгинът запазва интегритета на дихателния епител – премахва възпалителния процес и подпомага регенерацията на ресничестия апарат. Продължителното прилагане на Bioparox намалява броя и времетраенето на екзацербациите при хронично протичащи бронхити и премахва техните симптоми.

Показания: За локално лечение на възпалителни заболявания ограничени в лигавицата на орофаринкса и дихателните пътища – синуити, ринити, ринофарингити, фаригити, състояния след тонзилектомия, тонзилити, ларингити, трахеити и бронхити.

Особености на приложение и дозировка: В началото на лечението и при по-тежки инфекции фузафунгинът се прилага по 4 вдишвания през устата и/или 4 вдишвания във всяка ноздра 4 пъти дневно. Курсът на лечение не трябва да продължава повече от 10 дни. При прояви на генерализирана бактериална инфекция трябва да се има предвид провеждането на системна антибактериална терапия.

Странични ефекти: Наблюдават се рядко и обикновено са транзиторни – дразнене в устата и гърлото, пристъпи от кихавица, много рядко локални кожни или лигавични реакции от типа на оток или обрив.

Противопоказания: Предхождаща сенсибилизация към препарата, деца под 30-месечна възраст-риск от ларингоспазми.

 

Реклама