Galanthamine (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Нивалинът действа антагонистично спрямо недеполяризиращите (конкурентните) миорелаксантни и в това отношение има предимство пред другите антихолинестеразни средства поради голямата си терапевтична ширина и относително по-слабия М-холиномиметичен ефект.

Показания

  • Миастения, миопатии, прогресивна мускулна дистрофия, детски церебрални парализи, парализа на plexus brachialis у новородени, резидуални парези след мозъчен кръвоизлив и други.

  • Неврити, полиневрити, невралгии включително на n. trigeminus и на лицевия нерв, радикулити, невродермити, ангионеврози, herpes zosterл

  • За премахване ефекта на недеполяризиращите нервно-мускулни блокатори и за лечение на постоперативните парези на стомашно-чревния тракт и пикочния мехур.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка

В детската възраст поносимостта към препарата е по-голяма. Дозировката е в зависимост от възрастта, както е показано в таблицата:

Възраст в години

Дневна доза:

при подкожно инжектиране

при перорално приемане на сиропа

1 - 2

0,25 - 1 mg

2 х 1/2 чаена лъжичка

3 - 5

0,5 - 5 mg

2 х 1 чаена лъжичка

6 - 8

0,75 - 7,5 mg

3 х 1 чаена лъжичка

9 - 11

1 - 10 mg

3 х 2 чаени лъжички

12 - 15

1,25 - 12,5 mg

3 х 2 чаени лъжички

над 15 години

1,25 - 15 mg

3 х 1 супена лъжица

Подкожно лечението се започва с малка доза - 1,25 - 1,5 mg/24h, разделена в 2 - 3 апликации. Дневната доза при необходимост може да се повиши до 20 mg. Курсът на лечение е до 2 месеца и може да се повтори 2 - 3 пъти в годината при интервал 1 - 1,5 месеца. За антагонизиране ефекта на периферните миорелаксанти с недеполяризиращо действие нивалинът се инжектира венозно по 10 - 20 mg, като предвари телно се инжектира атропин, за да се избегнат страничните парасимпатикомиметични ефекти.

Нивалинът се прилага и под формата на електрофореза по 1-2 ml от 0,25% разтвор при атрофия на зрителния нерв, неврити, радикулити и плексити. Напоеният с нивалин тампон се поставя върху кожата и се свързва с анода, докато тялото на пациента се свързва с катода.

При парализа на plexus brachialis у новородени се прилага мускулно в покачващи се дози от 0,5mg до 5 mg в продължение на 40 дни.

: По принцип лечението с нивалин се започва с ниски дози, които постепенно се увеличават в зависимост от терапевтичният отговор и поносимостта. При възрастни пероралното лечение се започва с 1 таблетка от 1 mg. През следващите дни се увеличава на 2 - 3 пъти дневно по 1 mg, докато постепенно се достигне дневна доза от 10 до 40 mg, разпределена в 3 приема. Таблетките се приемат около 1 h след нахранване. Курсът на лечение продължава 40 - 50 дни. При болните с myasthenia gravis лечението трябва да се провежда строго индивидуално. След постигане на оптимален ефект дневната доза трябва да се намали до възможно най ниската доза, с която може да се поддържа постигнатия терапевтичен ефект. Курсът може да се повтори няколко пъти през интервал от 30 - 45 дни.
Бронхиална астма, епилепсия, хиперкинезии, ИБС, брадикардия, сърдечна недостатъчност.
При предозиране – хиперсаливация, гадене, повръщане, брадикардия, изпотяване, главозамайване. Изчезват при адаптиране на дозировката. При необходимост се отстраняват чрез инжектиране на атропин.
: - За лечение на остатъчните прояви (парези, парализи) на полиомиелита, непосредствено след фебрилния период, както и във възстановителния и остатъчния период.
: Нивалинът е хидробромидна сол на алкалоид, изолиран от някои видове кокиче - Galanthus nivalis var. gracilis и други. Той представлява обратим инхибитор на ацетилхолинестеразата в централната и периферната нервна система с по-малка токсичност в сравнение с другите антихолинестеразни средства. Под негово въздействие се повишава концентрацията на медиаторния ацетилхолин, което обяснява парасимпатикомиметичните му ефекти. Той улеснява предаването на нервните импулси в холинергичните синапси на ЦНС, вегетативната нервна система и в нервно-мускулните синапси. В сравнение с неостигмина, той има по-слабо антихолинестеразно действие, но е около 20 пъти по-малко токсичен от него. Прилага се вместо неостигмин, когато се цели ефект върху ЦНС или па-слабо, но по-продължително действие върху периферните холинергични синапси. Нивалинът засилва процесите на възбуждане в ЦНС, предизвиква десинхронизация в ЕЕГ и скъсява латентния период на условните рефлекси, повишава възбудимостта на гръбначномозъчните центрове, възбужда слабо дихателния център и антагонизира компетитивно потискащото действие на морфина върху него. За разлика от неостигмина той почти не засилва бронхиалната секреция, не води до бронхоспазъм и повлиява слабо сърдечната дейност. Нивалинът повишава тонуса и перисталтиката на гладката мускулатура на храносмилателния тракт, пикочните и жлъчните пътища. Предизвиква и засилва контракциите на матката. Свива зеницата и понижава очното налягане.
: Nivalin (Sopharma) – tabl. x 1 mg et x 5 mg, amp. x 1 mg/1 ml, x 2,5 mg/1 ml, x 5 mg/1 ml et x 10 mg/1 ml; Nivalin (Nivalinpharma) – tabl. x 5 mg, sirupus fl. x 125 ml (0,5 mg/ml).
: Nivalin (Sopharma), Nivalin (Nivalinpharma).
 

Реклама