Gelapain (Galenica)

Действие:

Галепаин е комбиниран препарат, съставен от три активно действащи вещества.

Лизозимът е физиологичен агент с ензимна антибактериална активност главно срещу Грам (+)–микроорганизми. Механизмът на действие е свързан с превръщането на неразтворимите полизахариди на клетъчната стена в разтворими мукопептиди, с което се нарушава проницаемостта на клетъчната мембрана.

Бацитрацинът е широкоспектърен бактерициден антибиотик с предимно Грам (-)-активност. Има слаба резорбция през мукозите и се използва главно локално. В комбинация с лизозим показва синергично действие, което се дължи на взаимно допълване на механизма на действие (инхибиране на биосинтезата на клетъчната стена). Опитно е доказано, че комбинацията бацитрацин- лизозим има по-силно антибактериално действие върху някои типични за устната кухина бактериални щамове (стрептококи, стафилококи, клебсиела и др.).

Папаинът е протеолитичен ензим от растителен произход, който разгражда мъртвите тъкани в устната кухина и по този начин прави по-ефикасно антибактериалното действие на останалите съставки (остатъци от храна, десквамирани епителни клетки, кръвни съсиреци и др.).

Показания

Странични ефекти

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка:

Таблетките се поставят в устата и се изчаква тяхното пълно разтваряне. Те не трябва да се гълтат, смучат или дъвчат. Колкото по-бавно е освобождаването на активните вещества, толкова по-ефективно е лечението. Нормално се приемат от 4 до 6 таблетки дневно, разпределени на равни интервали от време. При афтозни поражения таблетката се поставя в непосредствена близост до лезията. Максимално допустим срок на лечение с галепаин - 10 дни.
: Свръхчувствителност към някоя от съставките на препарата. Не се прилага при деца по-малки от 3 години поради съдържанието на мента.
: Не са наблюдавани.
: Възпалителни процеси в устната кухина и органите, намиращи се в нея, причинени от патогенни микроорганизми; гингивити, стоматити, пародонтити, тонзилити, фарингити, ринофарингити, афти и абсцеси в устната кухина. Профилактично след екстракция на зъби и оперативно лечение на тонзилити.
Активни вещества: Lyzozyme 5 mg, Papain 2 mg, Bacitracine 200 UI. Ексципиенти: Saccharine 2mg, Menthae 4,5 mg, Mg stearate 12 mg, Sorbitol g.s. ad 1,4 g/tabl.
 

Реклама