Gamma-aminobutyric acid (GABA) (DCI)

Синоними: Aminalon (Medexport).

Лекарствени форми: Tabl. x 250 mg.

Действие: Аминалонът е синтетичен препарат на гама-аминомаслената киселина (ГАМК), която представлява универсален потискащ (хиперполяризиращ) медиатор в ЦНС. Гама-аминомаслената киселина е биогенна аминокиселина, съдържаща се главно в мозъка. Тя играе важна роля в процесите на потискане и в метаболизма на мозъчните клетки. Свързва се със специфични ГАМК-ергични рецептори и медиира задръжните процеси. Регулира метаболитните процеси, подобрява утилизацията на глюкозата и окислително-възстановителните процеси в мозъчните клетки.

Механизмът на ноотропното действие на аминалона не е изяснен, тъй като при внасянето на ГАМК в организма тя не преминава хемато-енцефалната бариера, но мозъчното кръвообръщение се увеличава. В резултат на това се подобрява мисловният процес, ускорява се и се подобрява възстановяването на паметта, говора, психическата и двигателната активност, подобряват се вестибуларните функции.

Показания: Мозъчносъдова болест, след прекаран инсулт, посттравматична енцефалопатия и церебрастения, алкохолна и интоксикационна енцефалопатия, интелектуален дефицит у стари хора, за лечение на последиците на перинаталната мозъчна патология у деца, при нарушения на умственото развитие в детската възраст и други.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни се прилага по 2 - 3 таблетки 3 пъти дневно в продължение на 1 до 3 - 4 месеца. При необходимост дозата може да се повиши до 5 таблетки 3 пъти дневно. При новородени, след третата - четвъртата седмица от живота се назначава по 1/2 таблетка 2 пъти дневно, разтворена във вода или по 1 чаена лъжичка от 1 % разтвор. Продължителността на лечебния курс е 6 - 8 седмици. Денонощната доза за деца от 1 до 3 години е 1, 0 - 2, 0 g, от 4 до 6 години - 2, 0 - 3, 0 g, а над 7 години - 3, 0 g (12 таблетки), разпределени в 3 приема. При необходимост лечебният курс може да се повтори.

Странични ефекти: Аминалонът се понася добре. В редки случаи се наблюдават безсъние, чувство на парене, гадене, тежест в корема, повръщане. След намаляване на дозировката те изчезват.

 

Реклама