Garasone

Синоними: Garasone (Shering) 

Лекарствени форми:

Действие:

Препарата комбинира антивъзпалителното и антиалергично действие на бетаметазонът с широкоспектърната бактерицидна активноаст на аминогликозиден антибиотик. Бетаметацинът има повишен противовъзпалителен ефект в сравнение с други глюкокортикостероиди. Гентамисинът влияе върху стафилококови инфекции, коагулаза-отрицателни и положителни стафилококи, вкл. накои щамове, резистентни на пеницилин, Escherchia coli, Proteus, Pseudomonas – Serratia, Haemuphilis influenzae, щамове от Citrobacter, Salmonella, Shigella, Moraxella, Serratia, Neisseria.

Показания:

Препоръчва се и при лечение на възпалителни и алергични заболявания, включващи повърхностни структури на окото, когато бактериалната инфекция, чувствителна на гентамицин, е очаквана и суспектна. Тези очни заболявания могат да са: конюнктивити (негнойни, катарални, вернални); блефарити, кератити; еписклерити; дакриоцистити, hordeolum; майбомиити; наранявания на преден очен сегмент.

При по-дълбоки процеси е необходима системна терапия. В тези случай препарата може да е за допълнителна терапия.

Странични ефекти:

Алергична сенсибилизация към антибиотици. Тази реакция се манифестира с повишаване на хиперемията, едем, очно дразнене.

Противопоказания:

Свръхчувствителност към компонентите на препарата. Употребата на комбинацията на кортикостероид с антибиотик е противопоказана при екстракцията на корнеални чужди тела.

Рисковано е да се лекуват корнеални язви с антибиотична и противовъзпалителна терапия, особено при съмнения за Pseudomonas aeruginosa. Антивъзпалителният агент намалява фиброзната реакция и роговичните цикатрикси. При акутни гнойни процеси на окото, глюкокортикостероидите могат да маскират инфекция или да усилят налична. Продължителното приложение на локални антибиотици и кортикостероиди може да доведе до гъбички и нежелани микроорганизми. Наблюдава се кръстосана алергична реакция между аминоглюкозидите и кортикостероидите.

Особености на приложение и дозировка:

Ако своевременният клиничен отговор не се постигне за 10 и повече дни е необходимо да се прави тонометрия и оглед на биомикроскоп.

Поставя се в конюнктивния сак 4 пъти дневно. При нужда честотата може да се увеличи.
Вирусни заболявания на окото (keratitis dendritica, keratitis herpetica, vaccinia, varicella). Други заболявания на конюнктивата и корнеята, гъбичкови инфекции на окото, trachoma.
Глюкокортикостероидите забавят заздравяването на раните. Могат да доведат до акутни предни увеити и перфорация на булба. Продължителната употреба води до повишаване на вътреочното налягане, глаукома. Рядко увреждане на зрителния нерв и дефекти на зрителното поле, намаляване на зрителна острота, мидриаза, загуба на акомодацията. Задни субкапсулни катарални формации, птоза.
Очни възпалителни процеси, при които е необходима употребата на антимикробен препарат: стафилококов блефароконюнктивит, фликтенулозен кератоконюнктивит, микробни и алергични конюнктивити и кератоконюнктивити чувствителни на гентамицин.
Съдържа gentamicine sulfate и betamethasone sodium phosphate.
очни капки или унгвент.

 

Реклама