Gestonorone (DCI)

Синоними: Depostat (Schering).

Лекарствени форми:

Действие:

Гестоноронът се метаболизира в черния дроб чрез хидроксилиране и редукция и се елиминира в 75% с жлъчката и отчасти с урината. Полуживотът на елиминирани е около 5 дни.

Показания:

-За спомагателно или допълващо оперативно лечение при карцином на ендометриума.

Особености на приложение и дозировка:

При карценом на едометриума се прилага по 1 ампула i.m.седмично в продължително лечение без прекъсване.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Предшестващи тромбофлебити, през първите три месеца на бременността, кърмене.
Наддаване на тегло, утежняване на съществуващата венозна недостатъчност на долните крайници, утежнява протичането на съществуваща епилепсия и бронхиална астма. Риск от развитие на холестатичен иктер и пруритус. У мъжете може да причини гинекомастия, намаление на потенцията и временно потискане на сперматогенезата.
При простатна хипертрофия се прилага по 1 ампула седмично, дълбоко мускулно, в продължение най-малко на 2 – 3 месеца. Курсът може да се повтори. Препоръчва се инжектирането да става със стъклена спринцовка.
- За лечение на аденома на простатата, главно в Істадий.
Gestonorone caproate представлява синтетичен прогестатив – дериват на 17-алфа-хидроксипрогестерона. Той е прогестомиметик, чиято активност е 5 пъти по-силна от тази на прогестерона. Гестагенният му ефект е по-висок от този на прогестерона. Антигонадотропното и антиестрогенното му действие са подобни на тези на прогестерона. Гестоноронът има антиандрогенна активност, но не притежава андрогенен или вирилизиращ ефект, нито естрогенен ефект, нито действа върху надбъбречната кора. Естерификацията на гестонорона с капронова киселина удължава действието му с около 10 дни.
Amp.x 200 mg/2 ml.
 

Реклама