Gonadotropinum menopausalis (DCI)

Синоними: Pregonal (Serano), Humegon (Organon), Inductor (Pharmagyne).

Лекарствени форми:

Действие:

При жените,

При мъжете

Показания:

- При мъжа – при хипогонадотропен хипогонадизъм с азооспермия или тежка олигоспермия.

Странични ефекти:

Противопоказания:

При мъжа –

Особености на приложение и дозировка:

При жените

При мъжа

за стимулиране на сперматогенезата лечението с постменопаузален гонадотропин се провежда в продължение на 13 – 15 седмици (биологичният цикъл на сперматогенезата е около 72 дни), като се инжектират 3 – 4 ампули HMG седмично, съчетано с 1500 UI HCG, разпределени на 2 или 3 пъти седмично. Ако след един 4-месечен курс с тази дозировка няма адекватен терапевтичен отговор, може да се проведе нов курс с по 1500 UI мускулно HMG 3 пъти седмично, комбинирано с по 2000 UI HCG 2 пъти седмично. По време на лечението се провежда редовен периодичен контрол на спермограмата. 
– за индукция на овулацията обикновено се започва с малка доза по 1 ампула всеки ден от 4-ия ден на една спонтанна менструация или индуцирана хеморалгия в продължение на 9 – 12 дни, като се контролира ехографски големината на фоликула и концентрацията на естрогените в плазмата. Ако няма достатъчен ефект дозата може да се повиши на 2 ампули дневно. Когато узряването на фоликула се прецени за достатъчно, лечението се прекъсва и 24 – 48 h след последната инжекция с HMG се прилага еднократно мускулно 10 000 UI HCG (Profasi, Pregnyl). Овулацията настъпва обикновено след 32 – 48 h.
Прилага се само мускулно.ИНжекционният разтвор се приготвя ex tempore преди употребата.
екскреторен стерилитет, хипофизарни тумори, предшестващи тромбоемболии.
При жената – хипофизарни тумори, овариални поликистози, предшестващи тромбоемболии, гинекологични хеморагии с неуточнена етиология, хиперпролактинемия, дисфункция на надбъбреците и щитовидната жлеза.
При липса на клиничен и биологичен контрол може да възникнат инциденти на свръхдозиране с поява на функционални овариални кисти, евентуално с асцит, хидроторакс и хемоконцентрация, вторичен хипералдостеронизъм и хиперкоагулабилитет. Мултипленна бременност се наблюдава твърде често – около 30 %. На мястото на инжектирането може да се развие локална реакция. При мъжете може да се развие гинекомастия.
- За лечение на стерилитета при жената, когато ановулацията е единствената му причина, без да има първично органично овариално увреждане: ановулация от хипоталамо-хипофизарен произход, аменорея, спаниоменорея, стерилитет вследствие недостатъчност на жълтото тяло.
действа главно върху семенните каналчета и усилва синтезата на андрогенообразуващия протеин, с което стимулира сперматогенезата.
приложен през първите 10 – 12 дни на цикъла, той индуцира развитието и узряването на фоликулата, с което се повишава продукцията на естрогени. Стимулира се пролиферацията на ендометриума и се осигуряват благоприятни условия за имплантация на оплодената яйцеклетка. От друга страна той подобрява качеството и количеството на цервикалната слуз и образуването на “ запушалка “.
Представлява човешки постменопаузален гонадотропен хормон, получен от урината на жени в менопауза, в една ампула от който се съдържат 75 UI фоликулостимулиращ хормон ( FSH ) и 75 UI лутеинизиращ хормон ( LH ). Тъй като биологичния полуживот на FSH е значително по-дълъг от този на LH, постменопаузалният гонадотропен хормон ( HMG ) притежава предимно FSH действие.
Amp. lyophilisat x 75 UI + amp. x 1 ml разтворител.
 

Реклама