Gravibinon (Schering)

Лекарствени форми: Amp. (шприц) x 1 ml et x 2 ml.

Състав: 17-алфа-хидроксипрогестерон капронат 250 mg и естрадиол-17-алфа-валерат 5 mg в 1 ml.

Действие: Препаратът е комбинация на гестаген и естраген за лечение на хабитуални аборти и хипоплазия на матката. Подобрява условията за имплантация на оплодената яйцеклетка. Потиска контрактилитета на маточната мускулатура. Стимулира развитието на хипопластична матка.

Показания: Профилактика на хабитуалните аборти за запазване на бременността при лека степен на маточна хипоплазия, за лечение на заплашващ аборт.

Особености на приложение и дозировка: За профилактика на хабитуалните аборти, след покачване на базалната температура (приблизително към 18-ия ден от цикъла) се инжектира 1 mg гравибинон мускулно. При указания за бременност (липса на менструация, продължаваща повишена базална температура или при директни доказателства) веднага се инжектира 1 ml гравибинон. Приблизително от 6-та седмица на бременността дозата се повишава, като седмично се прилагат по 2 ml, в продължение на 2 – 3 месеца. При заплашващ аборт препарата се инжектира ежедневно по 1 ml мускулно или по 2 ml i.m. през два дни до спиране на кръвотечението, след което на всеки 3 – 4 дни прилага по 1 ml до окончателното прекратяване на проявите. Лечението след това продължава като препаратът се прилага по 2 ml седмично в продължение на няколко седмици.

Странични ефекти: При спазване на терапевтичните дози не води до съществени нежелани дози.

Противопоказания: Карцинома на матката, гестационен херпес.

 

Реклама