Guanadrel (DCI)

Синоними: Hylorel (Fisons).

Лекарствени форми: Tabl. x 10 mg et x 25 mg.

Действие: Антихипертензивния му ефект се дължи на инхибиране на отделянето и изчерпване на катехоламините от окончанията на адренергичните неврони. В резултат на това се постига релаксация на съдовата гладка мускулатура, което води до намаляване на ПСС и до намален венозен приток на сърцето. Артериалното налягане се понижава, по изразено в право, отколкото в легнало положение. Не инхибира парасимпатиковата функция. Приет перорално се резорбира бързо. Има начало на действие след 1 – 2 h, пикови плазмени концентрации се достигат за 4 – 6 h и има продължителност на действие 4 – 14 h. Има време на полуживот 10 h с големи индивидуални различия. Елиминира се с урината в 40 % непроменен. Възможно е преминаване през плацентата и в майчиното мляко.

Показания:

Обичайна дозировка:

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчуствителност, феохромоцитом, тежка застойна СН, лактация. 
Умора, главоболие, слабост, нарушение на зрението, запек, анорексия, палпитации, гръдна болка, ексцесивно повишаване или понижаване на теглото.
Действието препарата намалява ако се прилага едновременно със симпатикомиметици и трициклични антидепресанти.
Дневната доза се разделя на два приема. Лечението се започва 10 mg, която се увеличава с по 10 mg през 10 дни до максимална дневна доза 400 mg, на 2 – 4 приема. Продължителното прилагане води до развитие на толеранс, което изисква повишаване на дозата. При ХБН дозата се намалява в зависимост от стойностите на креатиновия клирънс. Не се прилага при деца.
20 – 75 mg/24 h.
Гванадрелът се прилага за лечение на болни с хипертензия, ако липсва ефект от другите препарати.
 

Реклама