Humulin R (Lilly)

Лекарствени форми

Действие

Отпуска се и в прозрачни пълнители по 1,5 ml и за разлика от обичайната форма на Humulin R,съдържаща се в 1 ml разтвор 40 UI инсулин, той съдържа до 100 UI/1 ml разтвор.Тази форма на Humulin R е предназначена за инжектиране само посредством специални прибори писалки BD-Pen на фирмата Becton-Dickinson.

Показания

Прилага се и за субституираща терапия на тежки форми инсулинозависим тип захарен диабет в началото на лечението – до постигане на компенсация.

При алергия към другите инсулини.

Особености на приложение и дозировка

Взаимодействие с други лекарства

Странични ефекти

Противопоказания

: Абсолютни противопоказания няма особено при витални индикации. При диабетици с наднормена телесна маса се прилага само по изключение!
: При свръхдозиране – хипогликемични реакции.
: Едновременното приложение с бета-блокери, инхибитори на МАО и антибактериални сулфонамиди може да засили хипогликемичния ефект, докато кортикостероидите, вазопресорните амини, тиреоидните хормони и TSN, диуретиците, невролептиците и хидантоина могат да засилят хипергликемията.
: Humulin R се прилага подкожно или мускулно, а венозно – само в случаите на кетоацидоза кома или хиперосмоларна кома. Дневната дозировка се определя при всеки случай индивидуално в съответствие с инсулиновите нужди на болния, като се разпределя в три или повече приема дневно. Приблизително половин час след инжектирането болният трябва да приеме храна. Първоначалните ориентировъчни дози след това се адаптират съобразно кръвозахарните и уринозахарните профили. Humulin R може да се прилага комбинирано с Humulin N (NPH), като се смесват в различни пропорции в една спринцовка с цел да се удължи действието. При това първо се изтегля в спринцовката бързодействащият препарат. В тези случаи дневната доза се разпределя в 2 приема.
: Прилага се за лечение на диабетна кетоацидоза, прекома и кома, при диабетици с интеркурентни инфекциозни заболявания, при подготовка на диабетици за предстоящи хирургични интервенции и по време на тях, при тежки травми, при инсулинозависим диабет с много високи стойности на кръвната захар, при диабет у бременни особено в случаите, когато животинският инсулин (свински или говежди) причинява местни или общи алергични реакции, инсулинова резистентност или липодистрофия.
: Humulin R представлява стабилен воден, неутрален, изотоничен разтвор на биосинтетичен човешки инсулин от бактериален произход – получен от непатогенен щам К12 на Esch.coli чрез генно инженерство. Неговият химичен състав и биологичната му активност са идентични с тези на човешкия панкреасен инсулин. Той притежава хипогликемиращо и анаболизиращо действие, което се отнася до метаболизма на въглехидратите, липидите и белтъците. При подкожно инжектиране действието му започва след 10 – 30 min, максималната му активност е между 1-ия и 3-ия час и продължава 6 – 8 h.
: Fl. x 400 UI/10 ml (40 UI/ml), Прозрачни пълнители х 150 UI/ 1,5 ml ( 100 UI/ ml ).
 

Реклама