Hydrogenii peroxydati diluta

Синоними: Sol. Hydrogenii peroxidati diluta, Eau oxygenee Gifrer (Gifrer Barbezat France), Eau oxygenee stabilisee codex 10 volumes Gilbert (Lab.Gilbert – France).

Лекарствени форми: Sol.hydrogenii peroxydati diluta – 3%, Eau oxygenee Gifrer – sol.3% fl.x 125ml et 200ml, Eau oxygeneestabilisee codex – slo.3% x 120ml et 250ml – fl.пулверизатор с ръчна помпа й 120ml.

Действие:

Кислородната вода е 3% воден разтвор на водороден прекис, т.е разтвор от 10 обема чист кислород и се получава чрез разреждане на перхидрол, който представлява 29-31% стабилен разтвор на водороден прекис. Има бързо настъпващо и сравнително краткотрайно действие, свързано с разлагането на водородния прекис и освобождаването на кислород в атомно състояние при обикновена температура и при контакт с тъканинте под въздействието на тъканната каталаза. Кислородната вода притежава антисептична, хемостатична, дезодорираща и депигментираща активност. Освен това упражнява и механичен почистващ ефект вследствие ефервесцентното и действие и образувалата се пяна. Инактивира се от органични материи и е твърде нестабилна в алкална среда, в присъствие на метали, при светлина и топлина.

Показания: Прилага се за антисептична и хемостатична обработка на рани, за промивки и изплакване на устната кухина при стоматити, фарингити, ангини и други, при епстаксис и капилярни хеморагии, при повърхностни уврежадния на кожата и лигавиците, като депигментиращо средство в дерматологията.

Особености на приложение: В хирургичната и дерматологичната практика за промивка и хемостатична обработка на ародирани участъци на кожата и на малки рани се използува чиста 3% кислородна вода. В дерматологията и генекологията за локални бани и влажни превръзки се използува кислородна вода наполовина разрезена ex tempore с вода, за предпочитане стерилна. За орални бани и гаргари 2 кафени лъжички кислородна вода се разрежадт в чаша хладка вода и се прилагат 2-3 пъти дневно, като се внимава да не се поглъща. Не бива да се прилага неразредена 3% кислородна вода за оклузивни превръзки или за промивка на големи телесни кухини, защото кислородът може да предизвика газова емболия.

Странични ефекти: Усещане за боцкане върху кожаат и лигавиците. При леца с унаследена липса на каталаза може да причини тежки некротични уврежадния. При попадане в системното кръвообращение – газова емболия.

Противопоказания:Да се внимава да не попадне в очите. Да не се прилага под оклузивни превръзки. И за промивка на големи телесни кухини.

 

Реклама