Hydrolysin (Medexport)

Лекарствени форми: Fl. x 300 ml et x 500 ml; Amp. x 250 ml.

Състав: Представлява непълен хидролизат от белтъчините на кръвта на едър рогат добитък с 2 % глюкоза и малки количества натриев и калциев хлорид.

Действие: Хидролизинът съдържа всички незаменими аминокиселини. Усвоява се добре и се включва лесно в белтъчния метаболизъм. Може да служи като пълноценна храна на обеднелия за белтъчини организъм. Притежава и детоксично действие. Хидролизинът няма антигенни свойства и при приложението му не е необходимо да се съобразяваме с кръвната група на болния.

Показания: Прилага се за парентерално хранене при болни, при които е нарушена резорбционната способност на червата за белтъчините, при хипопротеинемия, вследствие преобладаване на катаболните процеси или масивна загуба на белтъчини. В пред и следоперативния период при отслабнали болни с преобладаване на катаболните процеси, при изгаряния, отравяния, чревна непроходимост, гнойни процеси.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се в бавна венозна капкова перфузия, като се започва със скорост 20 gtt/min и при добра поносимост скоростта на перфузията се увеличава на 40 – 60 gtt/min. Дневната доза е 1,5 – 2 l. Преди перфузията разтворът трябва да се загрее до телесна температура. Може да се прилага комбинирано с изотоничен разтвор на NaCl, с разтвор на глюкоза и с консервирана кръв в различни съотношения. Колоидните му свойства се подобряват при прибавяне на нативна плазма в съотношение 10 ml плазма на 100 ml хидролизин.

Странични ефекти: В редки случаи може да се наблюдават зачервяване на лицето, уртикариален обрив по кожата със сърбеж, повишаване на температурата, гадене, повръщане.

Противопоказания: Шокови състояния, сърдечна недостатъчност, мозъчен кръвоизлив, тромбофлебити, хепатоцелуларна недостатъчност, остър гломерулонефрит с нефрозен синдром.

 

Реклама