Hydroxychloroquine (DCI)

Синоними: Plaquenil (Sterling Winthrop), Quensyl (Sanofi Winthrop).

Лекарствени форми: Tabl. et drag. x 200 mg.

Действие: Хидроксихлороквинът спада към групата на синтетичните антималарийни средства от 4-аминохинолиновия ред. Има бавно развиващо се антиревматично действие, което е свързано с неговия противовъзпалителен и аналгетичен ефект. Болкоуспокояващият му ефект може да настъпи бързо, но действието му върху възпалителните ставни прояви: намаляване на сутрешната скованост, изчезване на ставния оток, възстановяване на движенията в засегнатите стави, забавяне на СУЕ и негативизиране на серологичните показатели, се развива бавно. Абсорбцията му в храносмилателния тракт е добра и бърза. Максимална плазмена концентрация се достига 1 – 2 h след приемането му. Тя е продължителна поради свързването му с плазмените протеини. Проявява тропизъм към чернодробната и бъбречната тъкан. Метаболизира се чрез алкилиране и свързване с глюкуроновата киселина. Има време на полуживот 70 – 120 h. Елиминира се бавно през бъбреците.

Показания: Прилага се за лечение на: ревматоиден полиартрит у възрастни, ювенилен ревматоиден полиартрит, системен лупус еритематозус, синдром на Sjogren.

Особености на приложение и дозировка: Началното активно лечение се започва с 400 – 600 mg дневно, взети по време на хранене или с чаша мляко. След 5 – 10 дни, постепенно дозата се увеличава до получаване на клиничен ефект и подобряване на биологичните показатели. Оптимален ефект се очаква след 4 – 12 седмици. Поддържащото лечение се провежда с една до две таблетки дневно. По време на лечението е необходимо да се провежда редовен контрол на хемограмата, а на всеки 3 месеца се практикува задълбочено офталмологично изследване за евентуално откриване на развиваща се ретинопатия, която налага прекратяване на лечението. Може да се комбинира с имуносупресори, най-добре метотрексат. При деца над 5 години се прилага в дози 10 – 20 mg/kg/24 h при минимална продължителност на лечението 6 месеца.

Странични ефекти: В сравнение с останалите препарати от 4-аминохинолиновия ред се отличава с по-добра поносимост и с по-рядко настъпващи странични ефекти. Рядко се наблюдават : бучене в ушите, вертиго, диспептични прояви, кожно-лигавични реакции, главоболие, корнеални депозити. Тези прояви отзвучават след спиране на лечението. Рядко може да се наблюдават мускулни увреждания: уморяемост, след това парезис амиотрофия, които регресират след прекратяване на лечението. Изключително рядко може да се развият ретинопатия и психози.

Противопоказания: Алергия към препарати от 4-аминохинолиновия ред, ретинопатия, дефицит на Г-6-ФД, псориазис, порфирия, алкохолизъм, бременност и лактация. 

 

Реклама