Immucyst (DCI)

Синоними: Immucyst (Pasteur Merieux).

Лекарствени форми: Fl. lyophilisat x 27 mg.

Действие: Препаратът представлява лиофилизарана субстанция на атенюиран щам на микобактериум бовис, съдържащ жизненоспособни бактерии от щам Connaught на BCG. Предизвиква локална възпалителна реакция с инфилтрация на хистиоцити в пикочния мехур. Точният механизъм на действие не е известен.

Показания: Карцином на пикочния мехур.

Особености на приложение и дозировка: Като индуктивна терапия – три флакона имуноцист се прилагат интравезикално един път седмично за 6 седмици. Дозата се повтаря на 3, 6, 12, 18 и 24 месец. Флаконите се разтварят в 50 ml стерилен физиологичен разтвор и се прилагат през катетър. По време на първият час след прилагането пациентът трябва да лежи последователно по 15 минути по гръб, по очи и на двете си страни. Суспенсията трябва да престои 2 h в пикочния мехур.

Странични ефекти: Дизурия, хематурия, цистит, уринарна инфекция; левкопения, повишаване на температурата, миалгия, гадене, загуба на апетит, болки в ставите.

Противопоказания: Свръхчувствителност към препарата, фебрилитет, уринарни инфекции (риск от дисеминация), болни с потиснат имунитет или на имуносупресивна терапия. 

 

Реклама