Indecstol (Balkanpharma)

Лекарствени форми: Ung. tuba x 5,0 g = Oleandomycin phosphate 250 mg + Dexametazone 50 mg + Indomethacin 250 mg.

Действие: Indecstol е комбиниран препарат, който има комплексно противовъзпалително, антибактериално и антиалергично действие, приложен локално при остри или хронично протичащи възпалителни процеси в устната кухина. Олеандомицинът е антибиотик от групата на макролидите и проявява бактериостатично действие предимно върху Gram (+) микроорганизми: алфа- и бетахемолитични стрептококи, пневмококи, някои щамове стафилококи и върху Gram (-) микроорганизми – Neisseria gonorrhoeae, Clostridium и други. Олеандомицинът се прилага в стоматологичната практика при пародонтоза ІІ и ІІІ степен, гингивити, периодонтити, остри одонтогенни инфекции, улецерозни и афтозни стоматити. Дексаметазонът е синтетичен гликокортикоид, чиято фармакологична активност превишава 5 – 6 пъти тази на преднизолона. Има антиексудативно, антипролиферативно и антиалергично действие. Индометацинът е нестероидно противовъзпалително средство, производно на индолоцетната киселина, с изразен противовъзпалителен ефект, който е свързан с потискане на простагландиновата биосинтеза. Приложен локално индометацинът проявява по-силен противовъзпалителен ефект от салицилатите и фенилбутазона, като повлиява ексудативната и пролиферативната фаза на възпалителния процес.

Показания: За лечение на остро или хронично протичащи периодонити, в комплексната терапия на пародонтални джобове, пародонтитни алвоелити, гингивити и афтозни заболявания на устната кухина.

Особености на приложение и дозировка: При остро и хронично протичащи периодонтити, след рутинна обработка на кореновия канал Indecstol е въвежда през апикалния отвор в апикалния периодонциум. При повторна манипулация канала на зъба се почиства механично от останалия унгвент и се запълва с коренопълнежно средство по индикация. При пародонтални джобове след необходимата подготовка, джобовете се дренират с марлени дренчета, напоени с унгвента до изгранулиране на здрава съединителна тъкан и свиване на джоба. При алвеолити въвеждането на унгвента в алеволата бързо отстраняван отока, секрецията и болката. При афтозни заболявания Indecstol се прилага чрез туширане и временна превръзка.

Взаимодействие с други лекарства: Фенитоинът като ензимен индуктор може да намали терапевтичния ефект на дексаметазона. При едновременно приложение на олеандомицин с линкомицин или еритромицин може да се намали антибактериалния ефект на комбинацията.

Странични ефекти: Алергични реакции при свръхчувствителност към някоя от съставките на препарата. Болезненост на мястото на приложението. При наличие на остър инфекциозен процес – влошаване на състоянието.

Странични ефекти:

Алергични реакции при свръхчуствителност към някоя от съставките на препарата. Болезненост на мястото на приложението. При наличие на остър инфекциозен процес – влошаване на състоянието. Противопоказания: Свръхчувствителност към някоя от съставките на препарата. Противопоказан е при вирусни или специфични заболявания на устната кухина.
 

Реклама