Insulatard Nordisk (Novo Nordisk)

Лекарствени форми: Fl. x 400 UI/10 ml (40 UI/ml).

Действие: Insulatard Nordisk представлява суспенсия от кристален монокомпонентен свински инсулин NPH. Съдържанието на протамин е около 0,14 mg/40 UI инсулин. След подкожно инжектиране действието му започва след около един и половина часа, максимумът на действието му е между 4 – 12 h и продължава 24 h. Може да се смесва във всички пропорции с Insulin Actrapid MC, с което се ускорява началото на действието му.

Показания: Инсулинозависим тип захарен диабет.

Особености на приложение и дозировка: Инжектира се дълбоко подкожно или интрамускулно. Преди употреба флаконът трябва да се разклати и изтегленото количество да се инжектира незабавно. Дневната доза е различна при всеки болен в зависимост от състоянието му и инсулиновите нужди. Началната ориентировъчна доза се адаптира след това в зависимост от данните от кръвозахарните и уринозахарните профили. Дневната доза може да се внесе в 1 или 2 приема. Всяка инжекция трябва да се прави на различно място.

Взаимодействие с други лекарства: Едновременното приложение с бета-блокери, МАО инхибитори и антибактериални сулфонамиди може да засили хипогликемичния ефект, докато кортикостероидите, вазопресорните амини, диуретиците, тиреоидните хормони и TSH, невролептиците и хидантоина могат да повишат гликемията.

Странични ефекти: Хипогликемични реакции при предозиране, болезнени фиброзни задебелявания на мястото на инжектирането при чести апликации на едно и също място, алергични реакции.

Противопоказания: Инсулинова алергия, леки форми на захарен диабет със склонност към хипогликемични реакции. Внимателно трябва да се прилага при сърдечна и бъбречна недостатъчност, тежки чернодробни заболявания.

 

Реклама