Insulin Long “ CS “ ( Aventis )

Лекарствени форми: Fl. x 400 UI/10 ml ( 40 UI/ ml ).

Действие: Insulin Long “CS“ представлява водна суспензия от хроматографски пречистен аморфен монокомпонентен обикновен свински инсулин и кристален сурфен-инсулин в изотоничен разтвор на NaCl. Поради различното време на резорбция на двете отделни съставки има сравнително бърз начален ефект – още в първия час от инжектирането, достига максимален хипогликемичен ефект на 3 – 8-ия час, а продължителността на действието му е максимално удължена до 18 – 26 h.

Показания: Стабилен захарен диабет у възрастни пациенти със сравнително малки инсулинови нужди и добра дисциплина по отношение на диетата, тъй като продължителният хипогликемичен ефект налага неколкократно приемане на неголеми количества въглехидрати. Не е подходящ за деца и млади пациенти.

Особености на приложение и дозировка: Дозира се индивидуално в зависимост от резултатите от кръвозахарните и уринозахарните профили на болния, но не повече от 80 UI/24 h. Инжектира се подкожно 1 път дневно сутрин 45 min пред закуска.

Взаимодействие с други лекарства: Бета-блокерите, МАО инхибиторите и антибактериалните сулфонамиди, приложени едновременно с него, повишават риска от хипогликемията. Кортикостероидите, прогестативите, вазопресорните амини, диуретиците, тиреоидните хормони и TSH, невролептиците и хидантоинът могат да доведат до повишение на гликемията.

Странични ефекти: Сравнително рядко се наблюдават локални и генерализирани алергични реакции. Възможни са особено до ажустиране на дозировката, хипогликемични реакции.

Противопоказания: Алергия към инсулин.

 

Реклама