Insulin Novo Ultralente MC (Novo Nordisk)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания: Алергия към инсулин и протамин. Не е подходящо приложението му при диабетици с наднормена телесна маса. По време на лечението не се съветва употребата на алкохолни напитки, които повишават риска от хипогликемични реакции.

Особености на приложение и дозировка: Инжектира се 1 път дневно дълбоко подкожно или мускулно. Дозата се определя в зависимост от инсулиновите нужди. Флаконът трябва да се разклати преди употреба, а изтегленото в спринцовката количество да се инжектира веднага. Може да се смесва в една спринцовка с Actrapid HM, като първо се изтегля бързодействащият инсулин и сместа се прилага незабавно. При преминаване на друг инсулинов препарат е необходимо болният да се хоспитализира.

При лоша техника на инжектирането – твърде повърхностно или инжектиране в кръвоносен съд, или инжектиране на едно и също място, се наблюдават локални прояви: еритем и болка на мястото на инжектирането, уртикариална реакция, липодистрофия (були или зони на атрофия). Генерализирани алергични реакции, включително и тежък колапс, се наблюдават много рядко, главно при инсулинова алергия или при алергия към протамина.
Бета-блокерите, МАО инхибиторите и антибактериалните сулфонамиди, приложени едновременно с него, повишават риска от хипогликемия или маскират клиничните симптоми на хипогликемията. Кортикостероидите, прогестативите, вазопресорните амини, диуретиците, тиреоидните хормони и TSH, невролептиците и хидантоинът могат да доведат до повишение на гликемията.
Инсулинозависим тип захарен диабет.
Представлява неутрална, кристална суспензия от монокомпонентен говежди инсулин. Ефектът му започва приблизително към 4-ия час след инжектирането, максимално изразен е между 10 – 12-ия час и се изчерпва след около 36 h.
Fl. x 400 UI/10 ml (40 UI/ ml).
 

Реклама