Iodamidum Megluminum

Синоними: Isteropac (Bracco)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Изследването не се извършва по време или непосредствено преди менструация. Най-благоприятен е периодът в средата на менструалния цикъл. Подготовката за изследване включва клизма, влагалищна промивка, изпразване на пикочния мехур. Препаратът се затопля до температурата на тялото и се инсталира под слабо налягане. Веднага се извършва рентгенография, тъй като препаратът бързо се изтича от маточната кухина. За хидропластична матка са необходими около 3 ml, а при нормално развита матка – от 5 до 10ml. Поради опасност от развитие на алергични реакции, болната трябва да се наблюдава най-малко 30-60 минути след приключване на изследването
Доказана свръхчувствителност към йод съдържащи препарати, бременност, остри възпалителни процеси на органите в малкия таз, непосредствено след кюртаж или конизация на маточната лигавица.
Алергични реакции с кожни обриви, сърбеж, ставни болки, зачервяване, изпотяване, циркулаторни нарушения. В редки случаи по време на инстилиране на препарата се наблюдава стомашно-чревен дискомфорт.
Хистеросалпингография.
Представлява рентгеноконтрастно вещество.
ампули 41% 10ml.
 

Реклама