Iodinol (Medexport)

Лекарствени форми:

Състав:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

При хроничен тонзилит се правят промивки на тонзиларните лакуни и на супратонзиларните пространства през интервал от 2 –3 дни, общо 4 –5 промивки. При гнойни отити се прилага във външния слухов проход при интактна membrana tympani по 5 – 8 капки и промивки. Лечебният курс продължава 2 – 4 седмици. При озена се пулверизира в носа и фаринкса 2 – 3 седмично в продължение на 2 –3 месеца. При трофични и варикозни язви на долните крайници се поставят марлени превръзки, напоени с препарата 1 –2 пъти в денонощие, при което марлята не се снема, а се напоява отново с Iodinol. Кожата около язвата се намазва с цинкова мас. След 4 –7 дни се прави локална или обща баня, след което лечението продължава. При гнойни рани и инфектирани изгаряния също се поставя марлена превръзка напоена с Iodinol. При гнойни фистули се правят ежедневни промивки с последващо въвеждане на тампони, напоени с Iodinol. Локалното лечение с Iodinol може да се комбинира при необходимост с антибактериална терапия.
Повишена чувствителност към йода.
При болни със свръхчувствителност към йода може да се развият прояви на йодизъм – кожни обриви, хрема.
За допълващо лечение на хронични тонзилити, гноен отит, озена, хроничен периодонтит, гнойни хирургични заболявания, трофични и варикозни язви, термични и химични изгаряния.
Главната активна съставка на препарата е молекулярният йод, който упражнява антисептична активност върху Gram (+) и Gram (-) коки и бактерии и антимикотично действие върху някои патогенни гъби. Най-висока активност има върху стрептококи и Esch. coli. Притежава и известна антивирусна активност. Поливиниловият алкохол е високомолекулярно съединение, което е включено в препарата за да се забави освобождаването на йода и освен това удължава взаимодействието му с тъканите и намалява неговото дразнещо действие.
В 100 ml се съдържат: 100 mg кристален йод, 300 mg калиев йодид и 900 mg поливинилов алкохол във воден разтвор.
Sol. 1 % fl. x 100 ml.
 

Реклама