Isoprinosine (DCI)

Синоними: Isoprinosine (Delalande), Isoprinosine (Synthelabo), Isoprinosine (Fison – Germ.), Inosiplex (Leclerc), Modimunal (Jug.).

Лекарствени форми: Tabl. x 500 mg = Dimeranol-4-acetamidobenzoat 379,75 mg + Inosin 120,25 mg; Sirupus fl. x 80 ml.

Действие: Изопринозинът представлява синтетичен имуномодулатор, който стимулира Т лимфоцитната диференциация и активира активността на лимфокините и интерферона. Стимулира също В лимфоцитите и макрофагите. Неговите имунофармакологични свойства наподобяват тези на комбинацията на левамизол с тимусни хормони. Той е комплексно съединение, чиято ефикасност се дължи на наличието в молекулата му на инозин, като другата съставка – парааминобензоатната сол на диметиламинопропанола, подобрява трикратно постъпването на инозина в лимфоцитите. Последният увеличава усвояемостта на пурини от лимфоцитите и променя функционалния им статус. Изопринозинът притежава индиректна антивирусна активност и засилва защитните механизми на организма. Инозинът следва класическият път на метаболизиране на нуклеозидите. Димепранолът се абсорбира и се елиминира бързо, главно през уринарния тракт под формата на метаболити и непроменен.

Показания: Прилага се в онкотерапията като имуноадювант в комбинация с интерферон и химиотерапевтици за възстановяване на имунната защита, за да се потиска появата на нови туморни клетки, и същевременно за профилактика и лечение на инфекциозните състояния, свързани със съпътстващата имуносупресия: рецидивиращи инфекции с вируса на herpes simplex – тип 1, остър вирусен енцефалит, субакутен склерозиращ паненцефалит, цитомегален хепатит, афтозен стоматит, епидемичен паротит, морбили и herpes zoster.

Обичайна дозировка: Per os: 50 mg/kg/24 h. В педиатричната практика се прилагат и сиропираните форми. При деца до 2 години (10 kg) се дозира по 1 таблетка или два пъти по 5 ml сироп дневно. Деца от 2 до 4 години (10 – 15 kg) по 1 таблетка или три пъти по 5 ml сироп. Деца от 4 до 6 години (15 – 20 kg) по 2 таблетки или четири пъти по 5 ml.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 50 mg/kg/24 h или 3 пъти дневно по 2 таблетки при възрастни в продължение на 5 дни. При нужда курсовете могат да се повтарят, като между всеки курс на лечение се спазва 8-дневна пауза.

Странични ефекти

Противопоказания: При бременни и кърмачки се прилага само при много строги показания! Налага се предпазливост при болни с уролитиаза

: Повишава нивото на пикочната киселина в серума и урината, което обикновено е леко и реверзибилно, но при свръхдозиране може да доведе до хиперурикемия.
 

Реклама