Jodthyrox ( Merck )

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Лечениетосе започва с половин таблетка, която се приема сутрин 30 min преди закуска. След 2 до 4 седмици, ако терапевтичният ефект не е достатъчен и в зависимост от телесната маса и възрастта на пациента, дневната доза се увеличава на една таблетка. На бременни жени се дава по 1 – 1,5 таблетки дневно.
ИБС, ритъмни нарушения, декомпенсирана сърдечна недостатъчност, хипертиреоидизъм.
Несъвместим е с венозно инжектиран фенитоин. Холестираминът намалява абсорбцията му в стомашно-чревния тракт при едновременно приложение.
При предозиране може да се развие повишена нервна възбудимост, безсъние, тахикардия, ритъмни нарушения, диария, главоболие, изпотяване, повишаване на температурата.
Еутиреоидна и йодонедоимъчна струма, за профилактика на рецидиви след резекция на йодонедоимъчна струма.
Комбиниран препарат, съчетаващ действието на левотироксина, който усилва обменните процеси в организма, повишава консумацията на кислород от тъканите, усилва катаболните процеси, учестява сърдечната дейност, с действието на калиевия йодит, който стимулира биосинтезата на тиреоидни хормони, потиска образуването на тиреотропен хормон в предния дял на хипофизата и намалява струмигенния ефект на тиреостатиците.
Tabl. = Levothyroxine 100 мg + Kalii jodatum 130,8 мg (отговаря на 100 мg йод).
 

Реклама