Kalii permanganas (Ph.I)

Синоними: Kalii permanganas (Галеново-фасовъчна лаборатория – Bulg.), Kalii permanganas (Medexport).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Особености на приложение и дозировка:

Като антисептик за обработка на рани, най-подходяща концентрация е 0, 1 – 0, 5 % воден разтвор. За антисептична обработка на устната кухина и гърлото се използват разтвори с концентрация 0,01 – 0,1 %. За промивки в уро-гинекологичната практика се използват разтвори с концентрация 0,02 – 0,1 %. За стомашна промивка при остри отравяния с фосфор, калиев цианид, морфин, атропин и други се прилага в разтвор 1: 2500 до 1: 5000
Несъвместим е с глицерин, кислородна вода, сяра и захар.
Концентрираните разтвори дразнят тъканите. Оцветява кожата синьочервено. Образуваните петна от калиев перманганат могат да се премахнат с помощта на разредени киселини – оцетна, лимонена или оксалова.
Прилага се като антисептично средство за промиване на рани, за антисептична обработка и дезодориране на устната кухина чрез изплакване и гаргари, за промивки на урогениталните пътища. Като антидот се прилага за стомашна промивка при остро отравяне с фосфор, калиев цианид, морфин, антропин и други.
Калиевият перманганат представлява тъмновиолетови кристали с метален блясък, разтворими във вода, на която придават червеновиолетов цвят. При контакт на разтвора с органична материя се отделя кислород в атомно състояние, който обуславя антисептичното и дезодориращото му действие. Освен антимикробно има и фунгицидно действие. За разлика от кислородната вода действието на калиевия перманганат е по-продължително поради бавното отделяне на атомен кислород. Освен кислород се отделя и манганов окис, който действа адстрингентно и противовъзпалително и оцветява тъканите. Калиевия перманганат инактивира змийската отрова и антагонизира токсичното действие на фосфора, морфина, циановодорода и други, и успява да ги окисли и обезвреди, ако те все още се намират в стомаха. Той е силен антидот при отравяне с бръшлян. Действието му намалява при съприкосновение с органични материи, съдържащи белтъчини.
Кристален прах в кесийки х 20,0 g.
 

Реклама